Geldzaken in Argentinië

Welke valuta, hoe betalen en waar geld wisselen?

LET OP: Bekijk onze extra ingelaste groepsreis Patagonie, vertrek 24 februari 2023!

Welke valuta gebruiken ze in Argentinië?

In Argentinië wordt de Argentijnse Peso gebruikt, aangegeven met een $. Wanner een prijs in Amerikaanse Dollars wordt weergegeven, gebruiken ze US$. De officiële koers van de Argentijnse Peso kunt u vinden op de website van Banco Nación. Houd er rekening mee dat de Peso enorm devalueert, gemiddeld met zo´n 25-35% per jaar (zo goed als gelijk aan de inflatie), vandaar dat we op onze website geen actuele koersen kunnen geven. Voor de grote crisis van december 2001 was de Argentijnse Peso nog gelijk aan 1 Amerikaanse Dollar, maar tijdens deze crisis devalueerde de peso tot een derde. Sindsdien zakt de peso steeds verder weg tov de Dollar en Euro.

Er zijn van de meeste biljetten inmiddels 2 of zelfs 3 versies in omloop, wat verwarrend kan zijn. De oude biljetten ziet u hieronder. Let erop dat de biljetten van $2 en $5 inmiddels niet meer geldig zijn en het biljet van $10 gaat ook vervangen worden door een munt.

OUD: foto oue peso biljetten

De nieuwe biljetten ziet u hieronder:

NIEUW: Foto nieuwe biljetten Argentijnse Peso

Geld wisselen in Argentinië

Sinds het aantreden van de Fernandez regering in 2019 is er weer een zogenaamde "Cepo" van kracht. Dat betekent kortweg dat de Argentijnen niet vrijelijk over Amerikanse Dollars of Euro´s kunnen beschikken, of hun Peso´s kunnen wisselen. Door deze Cepo is er een zwarte markt ontstaan voor het wisselen van valuta. Loopt u bijvoorbeeld over Avendia Florída in Buenos Aires (de belangrijkste winkelstraat), dan hoort u iedere 10 meter wel iemand "Cambio, cambio! Euro´s, Dolares, cambio!" roepen. Dit zijn de zogenaamde Arbolitos, die werken voor onofficiële geldwisselkantoortjes. Hoewel je er een veel betere koers krijgt dan bij een officieel wisselkantoor, raden we af om gebruik te maken van een arbolito. De kans is aanwezig dat je wordt opgelicht, valse biljetten ontvangt, of erger...

Wel kan je in bijvoorbeeld restaurants vragen of er een korting (descuento) is als je met cash Euro´s of Dollars betaald. Geld wisselen bij een officieel kantoor kan uiteraard wel, denk eraan om legitimatie mee te nemen. In uw hotel kunt u ook vaak Dollars of Euro´s wisselen bij de receptie, meestal tegen een hogere koers dan de officiële. Houd er bij het wisselen rekening mee dat alleen briefjes in perfecte staat worden geaccepteerd en meestal alleen van US$50, US$100, €50 en €100. Lagere en hogere coupures worden niet altijd geaccepteerd of tegen een lagere koers. Klanten van Tipica Reizen kunnen we ook helpen met wisselen tegen een hogere koers dan de officiële, we zullen u daarover informeren voor uw vertrek.

Pinnen in Argentinië

Om aan Argentijnse Peso´s te komen kunt u dus cash geld wisselen, maar u kunt ook gebruik maken van een geldautomaat. Daar komen wel twee problemen bij kijken:

  • Er geldt een maximum bedrag dat u per keer kunt pinnen, vaak niet meer dan $5.000 Peso (hoewel dit onlangs is verhoogd, het hangt ook af van de bank). Als u meer Peso´s wilt pinnen, moet u dus meerdere keren een transactie uitvoeren.
  • De transactiekosten die extra betaalt moeten worden zijn torenhoog! Aan de Argentijnse uitbater van de geldautomaat betaalt u per transactie een bedrag dat omgerekend rond de 7-8 euro ligt, plus de kosten van uw eigen bank in België of Nederland.

Geld "uit de muur" halen is dus heel erg duur en onvoordelig. Er zijn 2 grote bedrijven die geldautomaten exploiteren: Banelco (verreweg de grootste) en LINK (deze vraagt minder hoge transactiekosten, maar werkt vaak niet met Europese passen).

Dingen betalen in Argentinië: gebruik uw creditcard of debetcard (pinpas)!

Het is zaak om in Argentinië zo veel mogelijk dingen te betalen met creditcard of betaalpas. Zo voorkomt u de absurd hoge transactiekosten van de geldautomaat. Dus bij het tanken met een huurauto, een hotel betalen of uit eten gaan: betaal met uw kaart. Ook in een supermarkt, al koopt u maar weinig, is het raadzaam om met plastic te betalen. VISA is de meest geaccepteerde kaart, maar ook MasterCard en American Express worden veel geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor pinbetalingen met uw debetcard/betaalpas, Maestro is meestal geen probleem en VISA wordt bijna overal geaccepteerd. Houd er wel rekening mee dat u zich officieel moet legitimeren wanneer u met credit- of debetcard betaalt en u moet ook nog een bonnetje ondertekenen en voorzien van uw paspoortnummer. Hoewel ze dit bij toeristen vaak achterwege laten.

Meer reisinformatie Argentinië: