Kaart Argentinië

Wat zijn de belangrijkste steden en regio´s?

LET OP: Bekijk onze extra ingelaste groepsreis Patagonie, vertrek 24 februari 2023!

Zo ziet de kaart van Argentinië eruit

Argentinië ligt samen met Chili in het uiterste zuiden van het continent Zuid-Amerika. Om een idee te geven, hoofdsteden Buenos Aires en ook Santiago de Chile liggen op dezelfde hoogte als Kaapstad. De stad Ushuaia op Vuurland ligt nog eens ruim 2300 kilometer zuidelijker en wordt ook wel de meest zuidelijke stad ter wereld genoemd. Vanuit Ushuaia vertrekken ook verreweg de meeste cruises naar Antarctica.

Het enorme land is opgedeeld in officiële provincies, zoals u op de provinciekaart van Argentinië kunt zien. Daarnaast is het land ook opgedeeld in verschillende (toeristische) regio´s. Naast de kaart van de regio´s geven we ook meer informatie over de regio´s in Argentinië.

Kaart van Argentinië

Kaart van Argentinië

Provincies Argentinië

Provincies van Argentinië

Kaart van Argentinië regio´s

Kaart van Argentinië

Informatie over de regio´s van Argentinië

Naast de 23 verschillende provincies, is het land ook opgedeeld in verschillende regio´s. Ruwweg kan je spreken van de volgende gebieden:

  • Litoral/Mesopotamië: Het noordoosten van het land. Het bestrijkt ongeveer de provincies Esntre Rios, Santa Fé, Corrientes en Misiones.
  • Las Pampas: De enorme graslanden waar de beroemde Argentijnse runderen op hun gemak het lekkerste stukje gras uitzoeken. Deze regio beslaat de provincie Buenos Aires en La Pampa en een deel van de provincies Cordoba en San Luis.
  • El Norte Grande: Zoals de naam al aangeeft, het "grote" noorden van het land, maar met uitzondering van het noordoosten (provincie Misiones, dat weer bij el Litoral hoort). Deze regio beslaat de meeste provincies, maar is zeker niet de grootste regio. Jujuy, Salta, Formosa, Chaco, Tucumán, Santiago del Estero, Catamarca en La Rioja zijn de provincies van Het Grote Noorden.
  • El Cuyo: Dit is het gedeelte rondom Mendoza, waarbij ook de provincie Mendoza en de provincies San Juan en San Luis horen.
  • La Patagonia: Qua oppervlak de grootste regio, maar met slechts 4 provincies. Of 5, als je Vuurland (Tierra del Fuego) er ook bij rekent. Het noorden van Patagonië ligt in de provincies Neuquén en Rio Negro, daaronder heb je de provincies Chubut en Santa Cruz die ook tot Patagonië behoren. In het uiterste zuiden ligt dan nog de provincie Tierra del Fuego, dat vaak tot Patagonië gerekend wordt.

Argentinië grenst aan 5 andere landen van Zuid-Amerika: Uruguay en Brazilië aan de oostkant, Paraguay en Bolivia in het noorden en langs de gehele westkant Chili. Het bekendste drie landenpunt ligt in de river bij Puerto Iguazú en is de grens tussen Paraguay, Brazilië en Argentinië.

De hoogste berg van het westelijk halfrond bevindt zich in Argentinië, de Aconcagua die bijna 7.000m hoog is. Het diepste punt van Zuid-Amerika bevindt zich óók in Argentinië, in de provincie Chubut in Patagonië. De Laguna del Carbón ligt op 107 meter onder de zeespiegel.

Meer reisinformatie Argentinië: