Wat eten en drinken ze in Argentinië

Typisch Argentijnse gerechten en drankjes

Eten

Foto parrilla Buenos AiresGoed nieuws voor mensen op vakantie in Argentinië: uit eten gaan is zéér schappelijk geprijsd. De gemiddelde Argentijn zelf gaat dan ook graag uit eten, liefst met veel vrienden of de complete familie en aanhang. In een gemiddeld tot goed restaurant ben je voor twee personen ongeveer €35-50 kwijt en dan heb je een voor-, hoofd- en nagerecht en ook nog een fles goeie wijn.

Lunchen kan vaak nog goedkoper, als je op werkdagen kiest voor een "Menu del Dia", een vast menu met in de regel een hoofdgerecht, een voor- óf nagerecht en een glas fris, bier of huiswijn. Niet alle restaurants bieden een Menu del Dia, maar zeker in de grote steden kan je op deze manier nog extra besparen en lekker eten.

Parrillas

Hoewel er zelfs in Argentinië minder vlees gegeten wordt, is de Parrilla (grill-restaurant/steakhouse) nog altijd de meest populaire plek om te gaan eten. In een parrilla eet je vlees, wat op de enorme grill (parrilla) wordt klaargemaakt.

Houd er rekening mee dat wanneer je een "medium rare" (a punto) steak besteld, deze vaak meer doorbakken is dan je zou verwachten en zeker in minder toeristische restaurants. Dit komt omdat het Argentijnse vlees zó goed van kwaliteit is, dat echt rood niet nodig is om toch mals te blijven. Wil je toch liever rood, vraag dan om "Jugoso" (uitspraak: goegozo). Een well-done steak is "bien cocido".

Pasta, pizza en... helado!

Foto ijssalon Luccianos Argentinie Met name in het midden en zuiden van Argentinië zie je nog goed dat de bevolking veelal Spaanse en Italiaanse roots heeft. Dit zie je dan ook terug in een enorm aanbod van Italiaanse pasta en pizza restaurants. Zeker aan te raden om tijdens een Argentinië reis ook eens een "typisch Argentijnse" pizza te proberen. Pasta wordt ook erg veel gegeten in Argentinië, net als ñoquis (gnocci). Dit laatste gerecht wordt traditioneel op de laatste woensdag van de maand gegeten, als het nieuwe salaris nog niet is gestort en er geen geld meer is voor luxer eten.

Ook razend populair zijn de ijssalons (heladerias). Iedere Argentijn heeft wel een favoriete ijssalon en zal je bezweren dat dát de beste ijssalon van de stad/provincie/land is! En beperk je dan niet tot de geijkte smaken als vanille of aardbeien, maar experimenteer. Vaak kan je ook vragen om een smaak te mogen proeven (a probar), dan krijg je een klein lepetje van die smaak. En in de meeste zaken is het: eerst betalen, dan met je kassabon je ijsje laten samenstellen. Pas wel op, ook in ijssalons zijn de "porties" enorm!

De eigenaar van Tipica Reizen woonde eerst in Bariloche, waar hij vaak een ijsje (een halve kilo per persoon!) ging halen bij Jauja. Inmiddels woont Jack in Mar del Plata, waar Lucciano´s de favoriet is. Zij hebben ook salons in Buenos Aires en we raden een bezoekje aan een Lucciano´s dan ook zeker aan..

Vegetarisch / veganistisch

Dat Argentijnen échte carnivoren zijn, zal niemand verbazen. Per persoon eten ze maar liefst 51kg rundvlees, 45kg kip en 17 kg varkensvlees per jaar! Kip en varkensvlees zijn populairder geworden, rundvlees is tegenwoordig te duur vindt men (15 jaar geleden was het nog 70kg rundvlees, 25kg kip en 6kg varkensvlees per persoon per jaar). Gelukkig zijn er inmiddels ook alternatieven te vinden voor een avondje uit eten zonder hompen vlees. Sushi is erg populair, maar ook vegetarische en veganistische restaurants worden steeds populairder. Wel in de gote steden, want op het "platteland" doen ze daar nog niet aan en krijg je als je zegt geen vlees te eten vaak de keuze tussen vis en kip, dat is immers geen vlees vinden ze dan...

Glutenvrij dieet in Argentinië

Tegenwoordig hebben de meeste restaurants op hun menukaart duidelijk aangegeven welke gerechten glutenvrij zijn (libre de gluten), zodat mensen met een glutenvrij dieet in Argentinië nog altijd een goede keuze kunnen maken uit het menu. Ook met andere allergieën wordt er heden ten dage steeds meer rekening gehouden in eetgelegenheden.

Typisch Argentijnse gerechten/producten

We noemden de ijssalons al, daarnaast is zeker in de regio rond Barilloche chocola een specialiteit. Met de enorm lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan zou je wellicht denken dat je ook veel soorten vis kan krijgen, maar dat valt tegen. Veel verder dan merluza (heek, een soort kabeljauw) komen ze eigenlijk niet. Fruits de Mer hoef je ook niet te verwachten, daarvoor gaan de Argentijnen naar Chili (mariscos).

Argentijnen zijn echte zoetekauwen. Het ontbijt bestaat vaak uit een kop koffie en 3 zoete croisantjes (medialunas dulces), maar je kan ook hartige croisantjes vragen (medialunas saladas). In de meeste hotels wordt tegenwoordig ook gewoon een internationaal buffet gepresenteerd, dus met hartige zaken als kaas en vleewaren. Een typisch Argentijns product is Dulce de Leche, wat gemaakt wordt van zoete gecondenseerde melk. Je vindt het echt overal, ook in koekjes, op pannekoeken, op fruit, je kan het zo gek niet bedenken. In de supermarkt is vaak een compleet schap speciaal voor dulce de leche en er zijn talloze merken. Verder vind je per regio ook nog verschillende Argentijnse specialiteiten:

  • Provincie Buenos Aires (maar ook in de rest van het land): Alfajores, koekjes met chocolade en vaak dulce de leche ertussen
  • Patagonië (vooral in Puerto Madryn en El Calafate): Cordero Patagonico, het Patagonische lamsvlees
  • Ushuaia: Centolla, de koningskrab
  • Bariloche en omgeving: Trucha (forel), salmon (zalm) ciervo (hert) en jabalí (everzwijn) en natuurlijk chocola!
  • Noordwesten (Salta): Empanadas, gevulde deeghapjes en tamales, vlees en veel kruiden en specerijen gestoomd in maisbladeren
  • (Noord)Oosten Chipá, hartige kaasbolletjes uit de oven en veel zoetwatervis als Surubí en Dorado

Drinken

Maté

Foto maté drinken in ArgentiniëDe nationale drank van Argentinië is maté. Het is een soort beker (vroeger een uitgeholde kalebas, tegenwoorig meestal van plastic of hout) waar gedroogde en fijngehakte yerba in gaat. Hier wordt een metalen rietje (bombilla) in gestoken en vervolgens wordt er heet water overheen gegoten. Het rietje heeft een filter, je zuigt dus alleen de maté op. Met name in het oosten en noorden wordt het nog veel gedronken en het is ook een sociaal gebeuren. Er is één persoon (cebador) die de mate steeds vult met heet water en die reikt de beker dan uit aan de volgende.

Het is voor Europeanen even wennen, het is een sterke en bittere smaak en het water is gloeiend heet. Maar als u de kans krijgt: zeker proberen! Houd je wel aan de mate-etiquete: Als je de mate accepteert, drink je hem in zijn geheel, dus tot je slurpgeluiden uit het rietje hoort! Verder vooral NIET aan het rietje zitten met je handen en na afloop geef je de mate weer terug aan de cebador. Als je bij het teruggeven "Gracias!" zegt, betekent dat dat je genoeg hebt en bij de volgende ronde overgeslagen wil worden.

In de hete zomers wordt de hete maté in de noordelijke provincies soms afgewisseld met terreré, waarbij het hete water vervangen wordt door ijskoud water. Vaak wordt er ook een zoet smaakje aan toegevoegd. Maar de échte mate-drinker drinkt het heet en zonder suiker (amargo).

Vino

Natuurlijk kan het niet anders dan dat er veel wijn gedronken wordt in een land waar veel uitstekende wijnen worden geproduceerd. De belangrijkste druif is de Malbec, deze wordt voornamelijk in de regio Cuyo (bij Mendoza) verbouwd. Witte wijnen komen uit de regio Cafayate in het noordwesten, waar de Torrontés de specialiteit is. Rode wijn wordt aangegeven als Vino Tinto en witte wijn als Vino Blanco. Rosé wordt de laatste jaren populairder, dit wordt aangegeven met Vino Rosado. Pas op dat veel rosé wijnen zoet zijn (dulce).

Cerveza

Bier wordt de laatste jaren steeds meer gedronken vergeleken met wijn. De bekendste merken zijn Quilmes en Isenbeck, maar je vindt ook overal merken als Heineken, Stella Artois en Budweiser. Net als in Europa worden kleine lokale brouwerijtjes populairder, met zogenaamde "Cerveza Artesanal". Iedere stad heeft wel meerdere kleine brouwerijtjes met hun eigen speciaalbieren.

Coca con Fernet

Vroeger immens populair, nu wordt het steeds meer verdrongen door bier. Ook hier zie je weer de Italiaanse invloeden, want Fernet Branca is van oorsprong een Italiaanse kruidenbitter. In Argentinië wordt het gemixt met cola en ijs. Puur is het niet echt aan te raden, het is erg bitter.

Kraanwater of mineraalwater=

Hoewel kraanwater in Argentinië over het algemeen goed drinkbaar is, raden we toch aan om flessen water te kopen. In iedere supermarkt maar ook in de zogenaamde kiosco´s (kleine winkeltjes, veelal op straathoeken) kun je zonder problemen flesjes water kopen. De bekendste merken zijn Villavicencio, ECO de los Andes en Villa del Sur. Liever met koolzuur? Vraag dan om agua con gas.

Meer reisinformatie Argentinië: