Beste reistijd Argentinië

Wat is de beste periode voor Argentinie reizen?

Wat is de beste reistijd voor een Argentinië vakantie?

In Argentinië (zuidelijk halfrond) zijn de seizoenen omgedraaid tov Nederland. In deze uitleg spreken we derhalve van zomermaanden december tot maart en wintermaanden juni tm september. Argentinië is een enorm groot land en heeft verschillende klimaatzones. Als richtlijn is het volgende aan te houden:

  • Buenos Aires: Het hele jaar door is de stad goed te bezoeken. In de zomermaanden (dec-feb) kan het drukkend warm zijn in de stad. In de wintermaanden (jun-aug) kan het koud zijn, maar vriezen doet het niet. Soms kan je ook gewoon in een tshirt rondlopen in de winter, het is heel verschillend. De beste reisperiode voor Buenos Aires is in de lente, vanaf eind september tot eind november of in het najaar, april-mei.
  • Noordoosten (Iguazú): Hier heerst een tropisch klimaat. Vanaf september tot en met mei is het in de regel warm tot tropisch warm. In de wintermaanden kan het zeer aangenaam zijn, maar ´s nachts koelt het dan flink af. Het hele jaar door zijn er stevige tropische (onweers)buien, in de zomermaanden meer dan in de winter.
  • Noordwesten (Salta): Het gehele jaar door goed te bezoeken, in de zomermaanden wel meer kans op regenbuien, maar die duren over het algemeen niet lang. In de winter kan het ´s nachts flink afkoelen, zeker hoger in de bergen.
  • Westen (Mendoza): De beste reisperiode voor Mendoza is februari en maart, wanneer de druiven worden geoogst. In Maart is dan ook het Vendimia wijnfestival, zeer populair en het is aan te raden vroeg te boeken. In de zomermaanden is het erg warm in Mendoza. ´s Winters is het fris, zeker in de hoger gelegen delen en buiten Mendoza zijn skigebieden (met Las Leñas als meest bekende).
  • Westen van Patagonië (Bariloche/merengebied): In de wintermaanden vind je het grootste skigebied van Zuid-Amerika bij Bariloche, Cerro Catedral. Ook in de omliggende plaatsen (Villa la Angostura en San Martin de los Andes) zijn er skigebieden. De zomermaanden zijn in de regel aangenaam qua temperatuur, ´s nachts koelt het af dus de meeste onderkomens hebben geen airco. In de zomermaanden staat de gele retama overal in bloei, een practhig gezicht. Iets later in de zomer komt daar ook de kleurige lupine bij.
  • Oosten van Patagonië (Península Valdés): De beste periode om walvissen in Argentinië te zien is van augustus tot eind november. In de eerste maanden springen de walvissen uit het water, om hun gebied af te bakenen en in november zijn er jongen te zien. Het is er in de winter koud en in de zomer kan de temperatuur fink oplopen. De pinguins bij Punta Tombo zijn er vanaf oktober tot en met maart. Orca´s zijn lastiger te zien, in de regel zijn die er vanaf december.
  • Zuiden van Patagonië (El Calafate/El Chaltén): Hoewel het merendeel van de toeristen in de zomermaanden deze regio bezoekt, is het zeker niet onmogelijk om juist in de wintermaanden naar de gletsjers te gaan. Het is er vaak windstil (in tegenstelling tot de zomer) en als het zonnetje schijnt is het er heerlijk toeven en veel minder druk dan in de zomer. Wel zijn er minder onderkomens geopend in de wintermaanden en sommige excursies worden uitgesteld tot de lente.
  • Vuurland: Het klimaat op Vuurland is erg grillig. Zelfs in de zomer kan het er zomaar sneeuwen. Je bevindt je hier het dichtst bij Antarctica, dus er vertrekken veel schepen vanuit Ushuaia (vanaf oktober tot en met maart). In de winter kan je prima skiën in het skigebied Castor en ook het nationale park is een bezoek waard in de winter, waarbij natuurlijk een rit met de stoomtrein hoort.

Meer reisinformatie Argentinië: