Autorijden in Argentinië

Zelf met een huurauto rijden in Argentinië?

Met een huurauto zelf rijden in Argentinië?

routekaart van ArgentiniëVeel van onze individuele Agentinië rondreizen maken deels gebruik van een huurauto, waarbij wij natuurlijk alles al hebben geregeld voor onze klanten. Mocht u zelf een huurauto willen regelen in Argentinië, dan is het meestal raadzaam om bij de bekende internationale verhuurders te huren. Zij zitten in iedere grote en/of toeristische stad, meestal op het vliegveld maar vaak ook met een kantoor in het centrum.

Houd er rekening mee dat een huurauto erg prijzig is in Argentinië en zéker als je deze op een andere plaats wilt inleveren (drop-off kosten). Wij adviseren daarom om lokaal een auto te huren voor de omgeving en dan met vliegtuig of bus naar een andere streek te reizen en daar weer een auto te huren. Zoals bijvoorbeeld bij onze individuele rondrei naar het noorden van Argentinië, waarbij de huurkosten uiteraard al inclusief zijn.

Waar moet je op letten bij het autorijden in Argentnië?

Verkeersregels Argentinië

De verkeersregels in Argentinië zijn in grote lijnen gelijk met de regels in Nederland en België. Ze rijden rechts, je mag geen alcohol drinken in veel regio´s (zero tolerance!) en verkeer van rechts heeft voorrang om maar wat te noemen.

Maar er zijn enkele kenmerkende verschillen tussen het rijden in Argentinië en het rijden in Nederland of België:

  • Doorgaand verkeer is heilig: Stel, u rijdt in Bariloche het Circuito Chico en u wilt ergens linksaf. U bent ongetwijfeld gewend om dan de richtingaanwijzer te gebruiken en op de weg stil te gaan staan tot u veilig linksaf kan slaan. In Argentinië is dit vaak net even anders! Indien de situatie het toelaat, is het gebruikelijk om eerst rechts in de berm te gaan staan en dan te wachten tot het veilig is om linksaf te slaan. Zo wordt het doorgaande verkeer achter u niet opgehouden. Let wel, doe dit alléén wanneer het mogelijk is en wanneer er geen apart rijvlak is voor verkeer dat linksaf wil slaan.
  • Linksaf slaan in steden: Let ook goed op in de stad, waar heel veel straten eenrichtingsverkeer zijn. Als u ergens linksaf wilt slaan en u rijdt in een straat met eenrichtingsverkeer, dan kunt u uiteraard voorsorteren op de linkerbaan en dan linksaf slaan. LET OP! Wanneer een straat geen eenrichtingsverkeer is (meestal heet het dan "Avenida"), dan mag u NIET linksaf slaan, tenzij het is aangegeven middels een vereerslicht met een pijl naar links of via wegmarkeringen. Er staan hoge boetes op als u het wel doet en Argentijnse bestuurders verwachten ook niet dat u dit doet. Het is dan zaak om eerst ergens rechtsaf te slaan naar een straat met eenrichtingsverkeer, vervolgens linksaf slaan naar een straat met eenrichtingsverkeer en dan nogmaals linksaf slaan, wanneer u de avenida kruist. Dit is even wennen, maar werkt uiteindelijk heel gemakkelijk. Let er ook op dat bijvoorbeeld Google Maps op mobiele telefoons hier geen rekening mee houdt en u soms op een Avenida ook gewoon linksaf stuurt, wat dus niet mag.
  • Politie/brandweer/ambulances: Het is even wennen voor Nederlanders en Belgen, maar de Argentijnse reddingsdiensten hebben standaard hun zwaailichten aan! Ziet u dus een ambulance in uw achteruitkijkspiegel naderen met zwaailichten aan, maar u hoort géén sirene? Niets aan de hand, u hoeft geen plaats te maken. Pas als de sirene wordt gebruikt hebben ze haast en dient u op een veilige manier de ambulance, politie of brandweer door te laten gaan.
  • Tanken: Argentinië is het paradijs voor mensen die een hekel hebben aan tanken. U mag namelijk niet zelf de tank volgooien! Alle tankstations zijn bemand en u rijdt dus naar een pomp en wacht vervolgens tot er een bediende komt om u van de nodige brandstof te voorzien. Meestal wordt de voorruit ook nog even gewassen en wordt er gevraagd of olie en water nagekeken moeten worden (revisar aceite y agua?). En voor al die service vragen ze geen fooi en betaalt u ook nog eens bijzonder lage brandstofprijzen vergeleken met Nederland en België.

Argentijnse bestuurders

We raden niet aan om in de miljoenensteden als Buenos Aires en Rosario zelf met een huurauto te rijden. De Argentijnse chauffeurs zijn in de stad niet erg coulant als het gaan om onervaren toeristen... Daarnaast zijn rijbanen slechs een "advies" volgens de gemiddelde Argentijn: als er 3 rijbanen met strepen zijn aangegeven, weten met name de Porteños (inwoners van Buenos Aires) daar met gemak 5 auto´s in te passen. En als een Argentijn aan beide zijden van zijn auto 10cm ruimte heeft, is dat méér dan genoeg om hem ergens tussen te drukken. Niet echt relaxed dus.

Maar zodra u de stad uit bent en in de meer toeristische gebieden rijdt, is het heerlijk relaxed rijden! De wegen zijn over het algemeen goed en de hoofdwegen allemaal geasfalteerd. Wel kunnen er (erg) slechte stukken tussen zitten, vol met kuilen en gaten, een reden om niet in het donker te rijden. De andere reden is dat er, hoewel er inmiddels veelal een zero tolerance beleid is, nog erg veel Argentijnen ´s avonds een flesje wijn of bier nuttigen en gewoon achter het stuur kruipen.

Afstanden in Argentinië

In het stuk over Afstanden en reistijden kunt u het al lezen, de afstanden in Argentinië zijn enorm! Om van de ene plaats naar de andere te rijden bent u vaak uren onderweg. Daarom raden we aan om lokaal een auto te huren en u tussen twee grote plaatsen per vliegtuig of bus te verplaatsen. Wilt u toch alles met de auto doen, bereidt u dan goed voor. Maak bijvorbeeld gebruik van Google Maps om uw reisroute uit te stippelen en om te zien hoeveel kilometer het is en hoe lang u daar ongeveer over doet. Een andere goede website is die van Ruta0. Maar kijk ook zeker eens naar de fly drives Argentinië die we aanbieden, bijvoorbeeld 10 daagse flydrive in het prachtige noordwesten. Wij hebben dan de huurauto, reisroute en hotels al voor u geregeld en u hoeft alleen maar te genieten en van A naar B te rijden.

Meer reisinformatie Argentinië: