Kaart Chili

Wat zijn de belangrijkste steden en regio´s?

Zo ziet de kaart van Chili eruit

Ligging

Chili ligt samen met Argentinië in het uiterste zuiden van het continent Zuid-Amerika. De Chileense hoofdstad Santiago de Chile ligt ongeveer in het midden van het land, op dezelfde hoogte als Kaapstad in Zuid-Afrika.

Noorden van Chili

Ten noorden van Santiago liggen de regio´s Norte Chico en Norte Grande, met als belangrijkste trekpleister de Atacama woestijn. Hier grenst Chili aan Peru en aan Bolivia.

Zuiden van Chili

Ten zuiden van de hoofdstad vind je het merengebied, dat op dezelfde hoogte ligt als het Argentijnse merengebied bij Bariloche. Nog verder zuidwaarts ligt Patagonië met onder andere het wereldberoemde Torres del Paine. En waar Argentinië trots is op "de meest zuidelijke stad ter wereld", heeft Chili nog Puerto Williams, op het Navarino eiland onder Ushuaia. Het is alleen geen stad.

Afstanden Chili

De afstanden van west naar oost zijn klein, vaak niet meer dan 200km. Maar door de vorm van het land is de afstand van zuid naar noord enórm, meer dan 4.000km! Binnenlandse vluchten zijn dan ook vaak aan te raden. Sterker nog, met een auto van hoofdstad Santiago naar het zuiden van Chileens Patagonië kan alleen als je een flink deel door Argentinië rijdt. Iets om rekening mee te houden dus.

Drie continenten

Verder is Paaseiland (bijna 4.000km naar het westen, in de Stille Oceaan) onderdeel van Chili, net als een deel van Antarctica. Hiermee is Chili een land dat op 3 continenten vertegenwoordigd is!

Chili kaart

Kaart van Chili

Regio´s Chili

Regio´s van Chili

Informatie over de regio´s van Chili

Het "opdelen" van een land gaat vaak door het maken van provincies. Zo was het tot 1976 ook in Chili, maar daarna zijn ze overgegaan op regio´s. Momenteel (sinds 2018) zijn er 16 officiële regio´s, welke hiernaast op de kaart te vinden zijn. Naast deze officiële regio´s (met iedere een eigen bestuur), spreken de Chilenen zelf nog vaak over de grotere gebieden die meerdere regio´s beslaan: Norde Grande, Norte Chico, Central/Centro, Centro Sur, Lagos en Patagonia.

  • Norte Grande: Het uiterste noorden van het land, bestaande uit de regio´s Arica y Parinacota, Tarapacá en Antofagasta. Het vooral woestijngebied hier (Atacama) en één van de droogste gebieden op aarde. Aan de kust enkele grote steden als Arica en Iquique en in de Andes enorme mijnen, spookstadjes, vulkanen en de Chileense hoogvlakte. Met onze bijzondere flydrive "Het verlaten Noorden" kunt u dit alles zelf beleven!
  • Norte Chico: Het meer toeristische deel van het noorden, met als meest bezochte plek San Pedro de Atacama. Het beslaat de gelijknamige regio en de regio Coquimbo. De omgeving is hier, hoewel woestijn, toch heel divers met geothermale velden, roodgekleurde bergen, prachtige lagunes en af en toe lijkt het weer op een andere planeet. Kijk ook eens naar onze bouwsteen "San Pedro de Atacama", inclusief verblijf, transfers en excursies.
  • Centro/Central: Zoals de naam al aangeeft is dit het centrum van het land, letterlijk en figuurlijk. Het beslaat de regio´s Valparaiso, Metropolitana (Santiago) en O´Higgins. De belangrijkste steden hier zijn natuurlijk Santiago de Chile, Valparaiso en Viña del Mar. De meeste reizen beginnen in Santiago de Chile.
  • Lagos: Het Chileense Merendistrict loopt ruwweg van Pucón tot Puerto Montt. Een mooie regio om op je gemak te verkennen met een huurauto, welke bij onze Chili Fly-drive "Meren en Vulkanen" uiteraard is inbegrepen.
  • Chileens Patagonië: Een groot deel van het zuiden van Chili is beter bekend als Chileens Patagonië. Het deel direct onder Puerto Montt (regio Aysén) is beroemd om de Carretera Austral, een geweldige fly-drive. Nog zuidelijker (regio Magallanes) is bekend vanwege Torres del Paine, één van de mooiste Nationale Parken van Zuid-Amerika.

Meer reisinformatie Chili: