Highlights Argentinie reis

Informatie over steden en gebieden in Argentinië

Wat zijn de highlights voor een rondreis Argentinië?

De typische bestemmingen in Argentinië zijn uiteraard hoofdstad Buenos Aires, het relaxte Puerto Iguazú voor een bezoek aan de watervallen, de koloniale stad Salta en omgeving en Mendoza voor wijnliefhebbers. Meer naar het zuiden (Patagonië) zijn vooral Puerto Madryn (walvissen), Bariloche (Merengebied), El Calafate (gletsjers) en Ushuaia op Vuurland veel bezocht. Klik op de buttons voor meer informatie over bepaalde plaatsen/regio´s:

Informatie over Buenos Aires

Slenter door Caminito, het toeristische straatje met de gekleurde huizen of over de straatstenen van de wijk San Telmo. Liever iets groener? De wijk Palermo (zo groot dat deze weer is onderverdeeld in sub-wijken) heeft enorme parken waar hele families in de weekenden samenkomen. Fashion en de “upper class” vind je in de wijk Recoleta en in “Microcentro” kom je onder andere het Plaza de Mayo en het Teatro Colón tegen, net als de onmiskenbare Obelisk op ´s werelds breedste avenue, 9 de Julio.

De stad is bezaaid met restaurants en cafeetjes, de gemiddelde Argentijn gaat graag uit. Goede tips geven is lastig, er zijn zó veel restaurants. Loop gewoon eens door de wijk Palermo Viejo of het hippe Palermo Hollywood en je vindt er een keur van restaurants, letterlijk op iedere straathoek. De jeugd zit vaak bij bars rondom Plaza Serrano, waar het tot diep in de nacht lekker buiten zitten is in de lente en zomer.

Er zijn diverse interessante musea, zoals het MALBA, het Evita museum en het Bellas Artes museum. Maar je vindt ook kleine, niet toeristsche en derhalve veel rustigere interessante musea in de stad als je op zoek gaat. Houd er rekening mee dat de meeste musea op maandag gesloten zijn.

Pas als voetganger (en zeker als fietser) goed op, de automobilisten vinden voorrang geven vaak niet nodig, zelfs als het voetgangerslicht op groen staat. Pas ook op voor hoogteverschillen in het trottoir. Ieder gebouw aan een straat is verantwoordelijk voor de eigen stoep, dus er zijn heel veel verschillen.

Informatie over de watervallen van Iguazú

De watervallen van Iguazú staan bij veel toeristen op het verlanglijstje en volkomen terecht. Deze watervallen zijn niet te vergelijken met andere watervallen in de wereld, ze zijn uniek. Eleonore Rooseveld riep dan ook verschrikt uit toen ze hier stond: "Poor Niagara!"

De watervallen zijn zowel van Argentijnse als van Braziliaanse kant te bewonderen. Trek voor de Argentijnse kant zeker een hele dag uit. Naar de Braziliaanse kant van de watervallen ga je eenvoudig met de bus (overstappen in de stad Foz do Iguacu), maar met een taxi of georganiseerd is makkelijker. Vergeet je paspoort niet! Als je toch aan de Braziliaanse kant bent, stap dan na afloop ook nog even het enorme vogelpark binnen dat aan de andere kant van de weg ligt.

Het relaxte stadje Puerto Iguazú in Argentinië is gemakkelijk te voet te verkennen. De twee hoofdstraten voor restaurants en bars zijn Avenida Brasil en Avenida Córdoba. Onze insiders tip voor een kleinschalig restaurantje: het restaurant van Hotel Jasy (op maandag gesloten) met veel huisgemaakte gerechten. Verder is het erg gezellig om langs de Costanera te wandelen. Begin beneden en loop zo naar boven, tot je bij het drielandenpunt komt. Iedere avond is er een speciale fonteinenshow met muziek te zien.

Informatie over Salta en omgeving

Als we heel eerlijjk zijn, is deze regio in onze ogen het mooiste wat Argentinië te bieden heeft. De koloniale stad Salta, de prachtig gekleurde bergen richting Tilcara, de wijngaarden rondom Cafayate en natuurlijk de geweldige route van Cafayate, via Cachi naar Salta, omhoogkronkelend over de Cuesta del Obispo. Het bizarre Polvorilla viaduct van de Trein naar de Wolken (Tren a las Nubes) is een mooi toetje.

Salta wordt door de inwoners "Salta la Linda" genoemd, de Mooie stad. Hier zie je nog duidelijk de invloeden van de Spaanse overheersers terug in de gebouwen. De bevolking ziet er hier ook veel meer "Zuid-Amerikaans" uit, vergeleken met Buenos Aires en zeker vergeleken met Patagonië. In Salta kan je direct vanuit het centrum met een gondelliftje naar de top van Cerro San Bernardo, voor een mooi uitzicht over stad en omgeving. Restaurant tip voor Salta: Doña Salta natuurlijk!

De omgeving van Salta is het best te verkennen met een huurauto. De grote bekende internationale verhuurdbedrijven zijn allen vertegenwoordigd, maar soms krijg je betere deals bij de lokale verhuurders. Ga er vervolgens op uit, richting het zuiden. Hier ligt Cafayate, een klein stadje dat met name bekend is om de witte wijnen die hier vandaan komen, met als specialiteit de Torrontés. Er heerst een gemoedelijk sfeertje en het is lekker zitten bij het centrale plein.

U kunt terug rijden naar Salta via de Valles de Calchaquiés, over de beroemde Ruta40 via het dorpje Cachi (overnacht hier!). U komt ook langs het nationale park Los Cardones.

Ten noorden van Salta liggen de dorpjes Maimará, Humahuaca en Tilcara. We raden aan om hier ook zeker 2 of 3 nachten te blijven en bijvoorbeeld de Salinas Grandes te bezoeken.

Informatie over Mendoza

De Argentijnse stad Mendoza ligt op bijna dezelfde hoogte als Buenos Aires, maar tegen de Andes. Aan de andere kant van het Andesgebergte ligt Santiago de Chile. Mendoza is met name bekend om de Argentijnse rode wijnen die hier vandaan komen, met als belangrijkste druif de Malbec. In de directe omgeving van Mendoza vind je dan ook vele wijngaarden en bodega´s.

Maar de stad Mendoza zelf is ook zeker een bezoek waard. Het is een grote stad, maar door zijn mooie pleinen en het enorme park San Martin is het er goed toeven. Het smeltwater uit de Andes wordt zomers gebruikt om door de goten van de stad te stromen, wat voor verkoeling zorgt. Dat is ook wel nodig, zomers wordt het hier makkelijk 35+ graden.

Wanneer u in Mendoza bent en niet van een huurauto gebruik wil maken, boek dan een tour naar enkele bodega´s. Dit kan bij iedere "agencia" in het centrum, of vraag de receptie van uw hotel om informatie. De meeste tours gaan met kleine groepjes naar 2 of 3 verschillende bodega´s, waar uitleg wordt gegeven en natuurlijk ook wordt geproefd.

De beste en leukste bars en restaurantjes vind je op Aristides Villanueva, helemaal hip en trendy tegenwoordig. Liever wat rustiger? Op Avendia Sarmiento bij Plaza Independencia vind je ook restaurants. Wil je eens echt Argentijns eten? Kijk dan waar ze "Tenedor Libre" hebben, daar kan je voor een vaste prijs eten wat je wilt en zeker bij parrillas is dat érg goed.

Informatie over Bariloche en omgeving

In het noorden van Patagonië, tegen de Andes, ligt het Merengebied van Argentinië. Bariloche is de belangrijkste plaats hier en is zowel in de zomer als in de winter te bezoeken. Zomers kleurt de omgeving helgeel door de Retama die dan overal bloeit. In de winter stroomt de stad vol met wintersporters, want Cerro Catedral is het grootste skigebied van Zuid-Amerika en ligt zo´n 15km buiten de stad. Ook zomers zijn er enkele liften open, voor een mooi uitzicht en met wat geluk ziet u condors vliegen!

Het stadje zelf is vooral bekend om de vele chocoladewinkels, met Mamuscha en Del Turista als bekendsten en grootsten. Probeer hier zeker de chocola of ga even zitten voor een kop koffie en "een stukje taart". Let op, het is aan te raden om voor 2 personen maar één stuk te nemen, want de porties zijn enorm!

Hoewel Bariloche aan het Nahuel Huapi meer ligt, wordt er weinig gedaan vanuit het centrum. Er zijn meestal wel kitesurfers actief, maar voor boottochten over het meer moet je 25km verderop zijn, bij Puerto Pañuelo. Hier vind je ook het beroemde Llaollao hotel en het ligt aan het Circuito Chico, een lus van 65km die je met de auto kan doen. Fietsen kan ook, maar neem dan eerst de bus naar Cerro Campanario (ga met de stoeltjeslift omhoog!) en loop vervolgens een stukje verder naar de fietsenverhuur die bij de rotonde zit. Dan hoef je geen stukken 2x te fietsen. Houd rekening met flink bergje-op en bergje-af!

Eén van de meest sfeervolle restaurants is El Patacon, die ligt zo´n 6km uit het centrum, op het Circuito Chico. Verder vind je in Bariloche erg veel lokale bierbrouwerijtjes, de zogenaamde Cervecerias artesanales.

Informatie over El Calafate

Het stadje El Calafate in het diepe zuiden van Argentinië is een échte toeristenstad: hier kom je voor de Perito Moreno gletsjer en eventueel de andere gletsjers, die zich in het Nationale Park Los Glaciares bevinden.

De stad ligt aan het Lago Argentino, Eén van de grootste meren van Argentinië. Toen het plaatsje populair werd bij toeristen, is er een nieuw vliegveld aangelegd buiten de stad. Het oude vliegveld kan je nog goed zien, want de landingsbanen zijn nu brede avenidas geworden (Jorge Newberry en Günter Piuschow). In de baai (Laguna Nimez) kan je veel verschillende vogels zien, waaronder flamingo´s in grote aantallen. Aan de overkant van de baai kan je ´s winters heerlijk schaatsen, het is er ondiep en bevriest dus snel.

Direct buiten het stadje ben je in het échte Patagonië. Je vindt hier ook enkele estancia´s, die je met een excursie kan bezoeken. Die wordt dan afgesloten met een grote barbecue, met het onovertroffen Patagonische lamgsvlees (Cordero Patagonico). Ook buiten het centrum ligt het moderne en bijzonder informatieve gletsjer museum Glaciarium. Ga hier zeker voordat je naar de Perito Moreno gaat, dan heb je een veel beter idee over het onstaan van deze ijsmassa´s. Naast het museum ligt de fameuze ijsbar, ook leuk om meegemaakt te hebben.

De meeste restaurantjes en bars bevinden zich in het centrum van het stadje, aan Avenida del Libetador. Echte aanraders hebben we niet, omdat het zo toeristisch is is het vaak ook een komen en gaan van horeca. Vraag bij de receptie van uw onderkomen naar hun persoonlijke tips, dat werkt altijd.

Informatie over El Chaltén

De geschiedenis van El Chaltén is interessant en vrij recent, het is gesticht in 1985! En niet zomaar, het was om een grensgeschil met Chili te beeindigen en door het stichten van het dorpje werd dit in het voordeel van Argentinië beslecht. Het was echt een gehuchtje, maar met de opkomst van het toerisme bij El Calafate, kwamen er gaandeweg steeds meer enthousiaste wandelaars en bergbeklimmers overnachten in El Chaltén. Het bevindt zich namelijk aan de voet van twee beroemde bergen: Cerro Fitz Roy en Cerro Torre.

Met de bus reis je van El Calafate naar El Chaltén in nog geen 2,5 uur, de route is tegenwoordig geheel geasfalteerd. Je komt onder andere langs de gletsjer Viedma, in het gelijknamige meer en bij helder weer kan je de karakteristieke bergpieken bij El Chaltén al vanaf ver onderscheiden. Door het toenemende toerisme (en omdat de Chileense tegenpool Torres del Paine bijna onbetaalbaar is), groeit het dorp nog steeds. Mensen die er vaker komen zien ieder jaar wel nieuwe onderkomens gebouwd worden en er zijn steeds meer services en faciliteiten.Tegenwoordig heb je er dan ook gewoon internet en geldautomaten, dat was vroeger wel anders.

Naar El Chaltén ga je voor wandelen of bergbeklimmen. Er zijn twee prachtige dagtrekkings te maken vanuit het centrum van El Chaltén, eentje naar Laguna Torre bij Cerro Torre en eentje naar het uitzichtpunt op Fitz Roy. Je kan beide trekkings ook combineren in 2 dagen, met een overnachting bij basiskamp Poincenot voor de avonturiers. Campingspullen zijn hier te huur, maar reserveer op tijd!

Informatie over Vuurland

Vuurland staat voor veel mensen gelijk aan "Het Eind van de Wereld", ruig en onontgonnen wildernis in het barre zuiden van Zuid-Amerika. En dat klopt allemaal! Wat veel mensen echter niet weten, is dat het ook een eiland is. Vuurland is het grootste eiland van Zuid-Amerika. Het is onderverdeeld in een Chileens en een Argentijns deel. Als je vanuit El Calafate of Rio Gallegos (Argentinië) naar Ushuaia (ook Argentinië) wilt reizen, moet je dus een stuk per veer afleggen en je kruist de grens met Chili 2x. De belangrijkste stad van Vuurland is Ushuaia. Vanuit de haven vertrekken veel schepen naar Antarctica, omdat het relatief dichtbij ligt.

De stad Ushuaia is de zuidelijkst gelegen stad ter wereld en dat willen ze weten ook. Overal wordt er wel naar verwezen. Maar verder is de stad niet echt interessant voor toeristen. De belangrijkste straat is San Martin en verder is de haven veel bezocht ivm de vele boot tours die er vertrekken en natuurlijk de cruiseschepen met bestemming Antarctica. Neem eens een kijkje op de website van onze partner Oceanwide Expeditions voor mogelijkheden. Boek vervolgens de Antarctica reis bij ons en ontvang een leuke korting!

Voor liefhebbers van ruige natuur is Vuurland een paradijs. Hoog boven de stad ligt de gletsjer Martial, je kan met een stoeltjeslift een eind komen en vervolgens verder wandelen. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad en het Beaglekanaal. Maar boek ook zeker een tour naar het Nationale Park, bij de Lapataia baai. Je kan hier met het supertoeristische stoomtreintje het park in en leuke korte wandelingen maken. Eén van de leukste excursies is die met een kano door de baai, voor iedereen geschikt. Deze excursie is inclusief bij onze rondreis Patagonië en Vuurland.

Informatie over de Península Valdés

De Península Valdés is één van de beste plekken ter wereld om walvissen van zeer dichtbij te zien. De Zuidkapers komen ieder jaar naar de baai van Golfo Nuevo, bij het gehuchtje Puerto Pirámides. Je kan hier met bootjes het water op en zo de walvissen van heel dichtbij zien.

De eerste walvissen komen al in mei naar de Peninsula Valés, maar dit zijn vaak "eenlingen" die komen om hun gebied af te bakenen (door uit het water te springen!). De meeste walvissen zijn te zien tussen augustus en oktober. In totaal komen er ieder jaar meer dan 1000 walvissen om hier te paren en om te baren. Begin december vertrekken de walvissen weer, op weg naar het zuiden richting de South Georgia eilanden en Antarctica.

Naast walvissen is er nog genoeg ander interessants te ontdekken in de omgeving. Orca´s komen hier voor, maar zijn vaak lastig te spotten. Ook vind je hier veel guanaco´s (lama-achtige), choiques/ñandoes en mara´s, Patagonische hazen.

Ten zuiden van de Península Valdés ligt de stad Puerto Madryn, met zandstranden en een keur aan hotels voor de mensen die hier komen om de walvissen te zien. De stad heeft betere voorzieningen dan Puerto Pirámides, vandaar dat de meeste toeristen hier overnachten. Hier vind je ook alle toeristenbureautjes die excursies verkopen naar de Península of naar Punta Tombo. ´s Avonds is het leuk slenteren over de boulevard of loop de enorme pier op, waar zomers cruiseschepen aanmeren.

Ten zuiden van Puerto Madryn ligt Punta Tombo, waar honderdduizenden pinguins ieder jaar komen om hun eieren te leggen en jongen op te voeden. Het is een geweldig gezicht hoe deze Magelhaenpinguins hier leven, hun eigen "hol" hebben en hun jongen zwemles geven.

Meer reisinformatie Argentinië: