Reisinformatie Chili Lees hier alles over het langgerekte land aan de Grote Oceaan

Alle informatie over Chili voor reizigers op een rij

Chili informatie van de échte specialist! Het meest opzienbarende aan Chili is natuurlijk de vorm. Het land is erg smal, maar enorm lang, het langste land ter wereld! Meer dan 4.300km om van de grens met Peru naar het uiterste zuiden te reizen. Daarnaast is het land ook over drie continenten vertegenwoordigd: Zuid-Amerika natuurlijk, maar Chili heeft ook een deel van Antarctica en verder ligt Paaseiland in Oceanië.

We geven u graag meer informatie over Chili als vakantiebestemming. U kunt gebruik maken van de volgende "vraag en antwoord" buttons door op het onderwerp te klikken:

In Chili (zuidelijk halfrond) zijn de seizoenen omgedraaid tov Nederland. In deze uitleg spreken we derhalve van zomermaanden december tot maart en wintermaanden juni tm september. Chili beslaat van noord naar zuid meer dan 4.300 kilometer en heeft derhalve verschillende klimaatzones. Als richtlijn is het volgende aan te houden:
 • Santiago de Chilie: De hoofdstad van Chili kan het hele jaar door prima bezocht worden. In de zomermaanden (dec-feb) wordt het overdag meestal warmer dan 30 graden en is er kans dat smog blijft hangen tussen de bergen. De nachten zijn, vanwege de ligging van de stad, vaak fris wat zeker in de zomer lekker is. In de wintermaanden (jun-aug) wordt het overdag meestal niet veel kouder dan 10 graden, maar ´s nachts kan het vriezen. De meeste regendagen zijn in de winter (gemiddeld 7 dagen in de maanden juni en juli, terwijl het in de zomermaanden december, januari en februari vrijwel niet regen.
 • Uiterste noorden (Arica): De stad Arica is de meest noordelijke grote stad van Chili en ligt aan de kust, vlakbij de grens met Peru. Het is de regiohoofdstad en bevindt zich in de uitlopers van de Atacamawoestijn, de droogste woestijn ter wereld. Regenen doet het hier dan ook bijna niet, met 2mm gemiddeld per jaar. Zomers is de temperatuur gemiddeld
 • Noorden (San Pedro de Atacama): Het gehele jaar door goed te bezoeken, maar overdag wodt het in de zomermaanden erg warm. Het grote voordeel van San Pedro de Atacama is dat het door de hoge ligging ´s nachts flink afkoelt (het kan zeker in de wintermaanden vriezen). Verder ligt het in de droogste woestijn ter wereld, neerslag valt er niet veel, met uitzondering van de zomermaanden januari en februari, waneer er kans is op enige neerslag.
 • Merengebied (Puerto montt): De beste reisperiode om het Chileense Merendistrict te bezoeken is in de lente en zomer. De temperaturen zijn dan aangenaam, maar echt warm zal het niet worden (u bevindt zich immers al in Patagonië). In de nachten koelt het flink af, lange avonden buiten zitten is er vaak niet bij. In de wintermaanden is het gemiddeld rond de 10 graden overdag en rond het vriespunt ´s nachts. In de winter zijn er ook enkele kleine skigebieden open in de bergen. Het grootste probleem van het merendistrict is de kans op neerslag. Die is er vrijwel altijd, in de zomermaanden valt er zo´n 50mm gemiddeld per maand, in de wintermaanden tot 170mm gemiddeld per maand!
 • Regio Aysén (Carretera Austral): De beste periode om de Carretera Austral te rijden is in de zomermaanden januari en februarari. De gemiddelde temperatuur ligt dan tussen de 15 en 20 graden. In de nachten kan het weer flink afkoelen. Let wel, het is écht Patagonië, dus je hebt vaak 4 seizoenen in 1 dag! In de lente- en herfstmaanden daalt de gemiddelde temperatuur al tot 10-15 graden en in de winter tussen de 0 en 5 graden gemiddeld. Neerslagkans is er het hele jaar door, met iets meer regen/sneeuw in de wintermaanden. Vaak zijn het geen hoosbuien, maar miezerweer de hele dag.
 • Zuiden Patagonië (Torres del Paine): De beste periode om naar Torres del Paine te gaan is in de Chileense lente en zomer (oktober tm februari). Je hebt dan de meeste kans op goed wandelweer zonder al te veel kans op regen. De temperaturen zijn in dit deel van Patagonië fris te noemen. In de zomer is de gemiddelde maximumtemerpatuur rond de 15 graden, in de winter rond het vriespunt. ´s Nachts is het koud en het hele jaar door is er kans op nachtvorst. Het nadeel van de zomermaanden is de altijd aanwezige fikse wind, houd daar rekening mee. Op sommige plekken in het park kan je bijna niet lopen vanwege de stormachtige wind! De wintermaanden daarentegen zijn een genot om te wandelen, weinig wind en op zonnige dagen is het echt prachtig. En bijkomend voordeel is dat er dan heel wat minder toeristen zijn natuurlijk.
De typische bestemmingen in Chili zijn met name hoofdstad Santiago de Chile en het in de buurt liggende Valparaiso. In het nooden is de directe omgeving van San Pedro de Atacama erg populair en in het zuiden vind je Chileens Patagonië met het Merengebied en nog verder zuidwaarts het prachtige Torres del Paine. Midden in de Grote/Stille Oceraan liggen dan nog het eiland Robinson Crusoe en natuurlijk het beroemde Paaseiland. Klik op de buttons voor meer informatie over bepaalde plaatsen/regio´s:

Informatie over Santiago de Chile

Santiago de Chile, hoofdstad van het gelijknamige land, is een stad van uitersten. Er zijn maar weinig steden die zó verschillende wijken binnen dezelfde stad hebben. Het is dan ook zeker aan te raden om minimaal een volle dag in de stad zelf door te brengen. Begin dan in het historische centrum, bij het Plaza de Armas en pik dan gelijk de Wisseling van de Wacht bij het Presidentiële Paleis mee. Ook de Mercado Central is zeer zeker een bezoekje waard, ga rond lunchtijd om alvast kennis te maken met de uitstekende "mariscos" (zeevruchten) die je in heet Chili kan eten.

Na de lunch is het een mooi moment om de berg Santa Lucia, die midden in de stad ligt, te beklimmen voor een mooi uitzicht over een deel van de stad. Bezoek daarna de meer toeristische wijk Providencia en de moderne wijken Vitacura en Las Condes. Besluit de dag met een bezoek aan de Cerro San Cristobal met de oude funicular (bergliftje). Voor mensen die al eens in Buenos Aires zijn geweest, zal het een opluchting zijn dat er in heel Chili wél rekening wordt gehouden met voetgangers. Er staan zelfs boetes op als je voetgangers geen voorrang verleent bij het oversteken!

Oook de directe omgeving van de stad biedt meer dan genoeg interessants om te bezoeken: de wijngaarden en bodegas rond de stad, natuurlijk het beroemde Valparaiso of ga direct de Andes in voor mooie bergwegen en uitzichtpunten. Hier vind je ook diverse heetwater bronnen waar je gebruik van kan maken, heel relaxed!

Informatie over Valparaiso en Viña del Mar

De watervallen van Iguazú staan bij veel toeristen op het verlanglijstje en volkomen terecht. Deze watervallen zijn niet te vergelijken met andere watervallen in de wereld, ze zijn uniek. Eleonore Rooseveld riep dan ook verschrikt uit toen ze hier stond: "Poor Niagara!"

De watervallen zijn zowel van Argentijnse als van Braziliaanse kant te bewonderen. Trek voor de Argentijnse kant zeker een hele dag uit. Naar de Braziliaanse kant van de watervallen ga je eenvoudig met de bus (overstappen in de stad Foz do Iguacu), maar met een taxi of georganiseerd is makkelijker. Vergeet je paspoort niet! Als je toch aan de Braziliaanse kant bent, stap dan na afloop ook nog even het enorme vogelpark binnen dat aan de andere kant van de weg ligt.

Het relaxte stadje Puerto Iguazú in Argentinië is gemakkelijk te voet te verkennen. De twee hoofdstraten voor restaurants en bars zijn Avenida Brasil en Avenida Córdoba. Onze insiders tip voor een kleinschalig restaurantje: het restaurant van Hotel Jasy (op maandag gesloten) met veel huisgemaakte gerechten. Verder is het erg gezellig om langs de Costanera te wandelen. Begin beneden en loop zo naar boven, tot je bij het drielandenpunt komt. Iedere avond is er een speciale fonteinenshow met muziek te zien.

Informatie over Salta en omgeving

Als we heel eerlijjk zijn, is deze regio in onze ogen het mooiste wat Argentinië te bieden heeft. De koloniale stad Salta, de prachtig gekleurde bergen richting Tilcara, de wijngaarden rondom Cafayate en natuurlijk de geweldige route van Cafayate, via Cachi naar Salta, omhoogkronkelend over de Cuesta del Obispo. Het bizarre Polvorilla viaduct van de Trein naar de Wolken (Tren a las Nubes) is een mooi toetje.

Salta wordt door de inwoners "Salta la Linda" genoemd, de Mooie stad. Hier zie je nog duidelijk de invloeden van de Spaanse overheersers terug in de gebouwen. De bevolking ziet er hier ook veel meer "Zuid-Amerikaans" uit, vergeleken met Buenos Aires en zeker vergeleken met Patagonië. In Salta kan je direct vanuit het centrum met een gondelliftje naar de top van Cerro San Bernardo, voor een mooi uitzicht over stad en omgeving. Restaurant tip voor Salta: Doña Salta natuurlijk!

De omgeving van Salta is het best te verkennen met een huurauto. De grote bekende internationale verhuurdbedrijven zijn allen vertegenwoordigd, maar soms krijg je betere deals bij de lokale verhuurders. Ga er vervolgens op uit, richting het zuiden. Hier ligt Cafayate, een klein stadje dat met name bekend is om de witte wijnen die hier vandaan komen, met als specialiteit de Torrontés. Er heerst een gemoedelijk sfeertje en het is lekker zitten bij het centrale plein.

U kunt terug rijden naar Salta via de Valles de Calchaquiés, over de beroemde Ruta40 via het dorpje Cachi (overnacht hier!). U komt ook langs het nationale park Los Cardones.

Ten noorden van Salta liggen de dorpjes Maimará, Humahuaca en Tilcara. We raden aan om hier ook zeker 2 of 3 nachten te blijven en bijvoorbeeld de Salinas Grandes te bezoeken.

Informatie over Mendoza

De Argentijnse stad Mendoza ligt op bijna dezelfde hoogte als Buenos Aires, maar tegen de Andes. Aan de andere kant van het Andesgebergte ligt Santiago de Chile. Mendoza is met name bekend om de Argentijnse rode wijnen die hier vandaan komen, met als belangrijkste druif de Malbec. In de directe omgeving van Mendoza vind je dan ook vele wijngaarden en bodega´s.

Maar de stad Mendoza zelf is ook zeker een bezoek waard. Het is een grote stad, maar door zijn mooie pleinen en het enorme park San Martin is het er goed toeven. Het smeltwater uit de Andes wordt zomers gebruikt om door de goten van de stad te stromen, wat voor verkoeling zorgt. Dat is ook wel nodig, zomers wordt het hier makkelijk 35+ graden.

Wanneer u in Mendoza bent en niet van een huurauto gebruik wil maken, boek dan een tour naar enkele bodega´s. Dit kan bij iedere "agencia" in het centrum, of vraag de receptie van uw hotel om informatie. De meeste tours gaan met kleine groepjes naar 2 of 3 verschillende bodega´s, waar uitleg wordt gegeven en natuurlijk ook wordt geproefd.

De beste en leukste bars en restaurantjes vind je op Aristides Villanueva, helemaal hip en trendy tegenwoordig. Liever wat rustiger? Op Avendia Sarmiento bij Plaza Independencia vind je ook restaurants. Wil je eens echt Argentijns eten? Kijk dan waar ze "Tenedor Libre" hebben, daar kan je voor een vaste prijs eten wat je wilt en zeker bij parrillas is dat érg goed.

Informatie over Bariloche en omgeving

In het noorden van Patagonië, tegen de Andes, ligt het Merengebied van Argentinië. Bariloche is de belangrijkste plaats hier en is zowel in de zomer als in de winter te bezoeken. Zomers kleurt de omgeving helgeel door de Retama die dan overal bloeit. In de winter stroomt de stad vol met wintersporters, want Cerro Catedral is het grootste skigebied van Zuid-Amerika en ligt zo´n 15km buiten de stad. Ook zomers zijn er enkele liften open, voor een mooi uitzicht en met wat geluk ziet u condors vliegen!

Het stadje zelf is vooral bekend om de vele chocoladewinkels, met Mamuscha en Del Turista als bekendsten en grootsten. Probeer hier zeker de chocola of ga even zitten voor een kop koffie en "een stukje taart". Let op, het is aan te raden om voor 2 personen maar één stuk te nemen, want de porties zijn enorm!

Hoewel Bariloche aan het Nahuel Huapi meer ligt, wordt er weinig gedaan vanuit het centrum. Er zijn meestal wel kitesurfers actief, maar voor boottochten over het meer moet je 25km verderop zijn, bij Puerto Pañuelo. Hier vind je ook het beroemde Llaollao hotel en het ligt aan het Circuito Chico, een lus van 65km die je met de auto kan doen. Fietsen kan ook, maar neem dan eerst de bus naar Cerro Campanario (ga met de stoeltjeslift omhoog!) en loop vervolgens een stukje verder naar de fietsenverhuur die bij de rotonde zit. Dan hoef je geen stukken 2x te fietsen. Houd rekening met flink bergje-op en bergje-af!

Eén van de meest sfeervolle restaurants is El Patacon, die ligt zo´n 6km uit het centrum, op het Circuito Chico. Verder vind je in Bariloche erg veel lokale bierbrouwerijtjes, de zogenaamde Cervecerias artesanales.

Informatie over El Calafate

Het stadje El Calafate in het diepe zuiden van Argentinië is een échte toeristenstad: hier kom je voor de Perito Moreno gletsjer en eventueel de andere gletsjers, die zich in het Nationale Park Los Glaciares bevinden.

De stad ligt aan het Lago Argentino, Eén van de grootste meren van Argentinië. Toen het plaatsje populair werd bij toeristen, is er een nieuw vliegveld aangelegd buiten de stad. Het oude vliegveld kan je nog goed zien, want de landingsbanen zijn nu brede avenidas geworden (Jorge Newberry en Günter Piuschow). In de baai (Laguna Nimez) kan je veel verschillende vogels zien, waaronder flamingo´s in grote aantallen. Aan de overkant van de baai kan je ´s winters heerlijk schaatsen, het is er ondiep en bevriest dus snel.

Direct buiten het stadje ben je in het échte Patagonië. Je vindt hier ook enkele estancia´s, die je met een excursie kan bezoeken. Die wordt dan afgesloten met een grote barbecue, met het onovertroffen Patagonische lamgsvlees (Cordero Patagonico). Ook buiten het centrum ligt het moderne en bijzonder informatieve gletsjer museum Glaciarium. Ga hier zeker voordat je naar de Perito Moreno gaat, dan heb je een veel beter idee over het onstaan van deze ijsmassa´s. Naast het museum ligt de fameuze ijsbar, ook leuk om meegemaakt te hebben.

De meeste restaurantjes en bars bevinden zich in het centrum van het stadje, aan Avenida del Libetador. Echte aanraders hebben we niet, omdat het zo toeristisch is is het vaak ook een komen en gaan van horeca. Vraag bij de receptie van uw onderkomen naar hun persoonlijke tips, dat werkt altijd.

Informatie over El Chaltén

De geschiedenis van El Chaltén is interessant en vrij recent, het is gesticht in 1985! En niet zomaar, het was om een grensgeschil met Chili te beeindigen en door het stichten van het dorpje werd dit in het voordeel van Argentinië beslecht. Het was echt een gehuchtje, maar met de opkomst van het toerisme bij El Calafate, kwamen er gaandeweg steeds meer enthousiaste wandelaars en bergbeklimmers overnachten in El Chaltén. Het bevindt zich namelijk aan de voet van twee beroemde bergen: Cerro Fitz Roy en Cerro Torre.

Met de bus reis je van El Calafate naar El Chaltén in nog geen 2,5 uur, de route is tegenwoordig geheel geasfalteerd. Je komt onder andere langs de gletsjer Viedma, in het gelijknamige meer en bij helder weer kan je de karakteristieke bergpieken bij El Chaltén al vanaf ver onderscheiden. Door het toenemende toerisme (en omdat de Chileense tegenpool Torres del Paine bijna onbetaalbaar is), groeit het dorp nog steeds. Mensen die er vaker komen zien ieder jaar wel nieuwe onderkomens gebouwd worden en er zijn steeds meer services en faciliteiten.Tegenwoordig heb je er dan ook gewoon internet en geldautomaten, dat was vroeger wel anders.

Naar El Chaltén ga je voor wandelen of bergbeklimmen. Er zijn twee prachtige dagtrekkings te maken vanuit het centrum van El Chaltén, eentje naar Laguna Torre bij Cerro Torre en eentje naar het uitzichtpunt op Fitz Roy. Je kan beide trekkings ook combineren in 2 dagen, met een overnachting bij basiskamp Poincenot voor de avonturiers. Campingspullen zijn hier te huur, maar reserveer op tijd!

Informatie over Vuurland

Vuurland staat voor veel mensen gelijk aan "Het Eind van de Wereld", ruig en onontgonnen wildernis in het barre zuiden van Zuid-Amerika. En dat klopt allemaal! Wat veel mensen echter niet weten, is dat het ook een eiland is. Vuurland is het grootste eiland van Zuid-Amerika. Het is onderverdeeld in een Chileens en een Argentijns deel. Als je vanuit El Calafate of Rio Gallegos (Argentinië) naar Ushuaia (ook Argentinië) wilt reizen, moet je dus een stuk per veer afleggen en je kruist de grens met Chili 2x. De belangrijkste stad van Vuurland is Ushuaia. Vanuit de haven vertrekken veel schepen naar Antarctica, omdat het relatief dichtbij ligt.

De stad Ushuaia is de zuidelijkst gelegen stad ter wereld en dat willen ze weten ook. Overal wordt er wel naar verwezen. Maar verder is de stad niet echt interessant voor toeristen. De belangrijkste straat is San Martin en verder is de haven veel bezocht ivm de vele boot tours die er vertrekken en natuurlijk de cruiseschepen met bestemming Antarctica. Neem eens een kijkje op de website van onze partner Polar Cruises voor mogelijkheden. Boek vervolgens de Antarctica reis bij ons en ontvang een leuke korting!

Voor liefhebbers van ruige natuur is Vuurland een paradijs. Hoog boven de stad ligt de gletsjer Martial, je kan met een stoeltjeslift een eind komen en vervolgens verder wandelen. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad en het Beaglekanaal. Maar boek ook zeker een tour naar het Nationale Park, bij de Lapataia baai. Je kan hier met het supertoeristische stoomtreintje het park in en leuke korte wandelingen maken. Eén van de leukste excursies is die met een kano door de baai, voor iedereen geschikt. Deze excursie is inclusief bij onze rondreis Patagonië en Vuurland.

Informatie over de Península Valdés

De Península Valdés is één van de beste plekken ter wereld om walvissen van zeer dichtbij te zien. De Zuidkapers komen ieder jaar naar de baai van Golfo Nuevo, bij het gehuchtje Puerto Pirámides. Je kan hier met bootjes het water op en zo de walvissen van heel dichtbij zien.

De eerste walvissen komen al in mei naar de Peninsula Valés, maar dit zijn vaak "eenlingen" die komen om hun gebied af te bakenen (door uit het water te springen!). De meeste walvissen zijn te zien tussen augustus en oktober. In totaal komen er ieder jaar meer dan 1000 walvissen om hier te paren en om te baren. Begin december vertrekken de walvissen weer, op weg naar het zuiden richting de South Georgia eilanden en Antarctica.

Naast walvissen is er nog genoeg ander interessants te ontdekken in de omgeving. Orca´s komen hier voor, maar zijn vaak lastig te spotten. Ook vind je hier veel guanaco´s (lama-achtige), choiques/ñandoes en mara´s, Patagonische hazen.

Ten zuiden van de Península Valdés ligt de stad Puerto Madryn, met zandstranden en een keur aan hotels voor de mensen die hier komen om de walvissen te zien. De stad heeft betere voorzieningen dan Puerto Pirámides, vandaar dat de meeste toeristen hier overnachten. Hier vind je ook alle toeristenbureautjes die excursies verkopen naar de Península of naar Punta Tombo. ´s Avonds is het leuk slenteren over de boulevard of loop de enorme pier op, waar zomers cruiseschepen aanmeren.

Ten zuiden van Puerto Madryn ligt Punta Tombo, waar honderdduizenden pinguins ieder jaar komen om hun eieren te leggen en jongen op te voeden. Het is een geweldig gezicht hoe deze Magelhaenpinguins hier leven, hun eigen "hol" hebben en hun jongen zwemles geven.

Kaart van Argentinië

Kaart van Argentinië

Provincies Argentinië

Provincies van Argentinië

Kaart van Argentinië regio´s

Kaart van Argentinië

De verschillende regio´s van Argentinië

Naast de 23 verschillende provincies, is het land ook opgedeeld in verschillende regio´s. Ruwweg kan je spreken van de volgende gebieden:

 • Litoral/Mesopotamië: Het noordoosten van het land. Het bestrijkt ongeveer de provincies Esntre Rios, Santa Fé, Corrientes en Misiones.
 • Las Pampas: De enorme graslanden waar de beroemde Argentijnse runderen op hun gemak het lekkerste stukje gras uitzoeken. Deze regio beslaat de provincie Buenos Aires en La Pampa en een deel van de provincies Cordoba en San Luis.
 • El Norte Grande: Zoals de naam al aangeeft, het "grote" noorden van het land, maar met uitzondering van het noordoosten (provincie Misiones, dat weer bij el Litoral hoort). Deze regio beslaat de meeste provincies, maar is zeker niet de grootste regio. Jujuy, Salta, Formosa, Chaco, Tucumán, Santiago del Estero, Catamarca en La Rioja zijn de provincies van Het Grote Noorden.
 • El Cuyo: Dit is het gedeelte rondom Mendoza, waarbij ook de provincie Mendoza en de provincies San Juan en San Luis horen.
 • La Patagonia: Qua oppervlak de grootste regio, maar met slechts 4 provincies. Of 5, als je Vuurland (Tierra del Fuego) er ook bij rekent. Het noorden van Patagonië ligt in de provincies Neuquén en Rio Negro, daaronder heb je de provincies Chubut en Santa Cruz die ook tot Patagonië behoren. In het uiterste zuiden ligt dan nog de provincie Tierra del Fuego, dat vaak tot Patagonië gerekend wordt.

Argentinië grenst aan 5 andere landen van Zuid-Amerika: Uruguay en Brazilië aan de oostkant, Paraguay en Bolivia in het noorden en langs de gehele westkant Chili. Het bekendste drie landenpunt ligt in de river bij Puerto Iguazú en is de grens tussen Paraguay, Brazilië en Argentinië.

De hoogste berg van het westelijk halfrond bevindt zich in Argentinië, de Aconcagua die bijna 7.000m hoog is. Het diepste punt van Zuid-Amerika bevindt zich óók in Argentinië, in de provincie Chubut in Patagonië. De Laguna del Carbón ligt op 107 meter onder de zeespiegel.

Afstanden (hemelsbreed) van Buenos Aires:

Kaart van Argentinië afstanden

Reistijden in Argentinië:

Reistijd in uren tussen Buenos Aires en:

 • Puerto Iguazú (2 uur vlucht / 18+ uur bus)
 • Salta (2,5 uur vlucht / 18+ uur bus)
 • Mendoza (2 uur vlucht / 12+ uur bus)
 • Bariloche (2,5 uur vlucht / 20+ uur bus)
 • Puerto Madryn/Trelew (2 uur vlucht / 18+ uur bus)
 • El Calafate (3,5 uur vlucht / 33+ uur bus en overstappen)
 • Ushuaia (3,5 uur vlucht / 40+ uur bus en overstappen)

Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden...

Kaart argentinie geprojecteerd over Europa

Binnenlandse vluchten in Argentinië

Foto Aerolineas ArgentinasBijna alle grote toeristische plaatsen hebben een vliegveld en dagelijkse vluchten naar Buenos Aires. De belangrijkste aanbieder is Aerolineas Argentinas. Op dit moment (augustus 2020) heeft LATAM besloten voorlopig geen binnenlandse vluchten in Argentinië meer aan te bieden. De meeste vluchten tussen twee andere plaatsen dan de hoofdstad, gaan toch met een overstap op Buenos Aires, of in Cordoba. Er zijn enkele rechtstreekse vluchten die handig zijn voor toeristen (maar vaak niet dagelijks of alleen in het hoogseizoen):

 • Puerto Iguazu - Salta of v.v.
 • Salta - Mendoza of v.v.
 • Bariloche - El Calafate of v.v.
 • El Calafate - Ushuaiua of v.v.
 • El Calafate - Trelew of v.v. (voor de Península Valdés)
 • Ushuaia - Trelew of v.v.

*Deze vluchtmogelijkheden waren er voor de wereldwijde Corona pandemie, het is nu nog niet duidelijk hoe vluchtschema´s er in de nabije toekomst zullen uitzien.

Liever met de bus?

Foto luxe stoelen bus ArgentiniëArgentinië heeft een zeer uitgebreid netwerk van lange afstandsbussen, welke modern en bijzonder comfortabel zijn. Tussen alle grote plaatsen rijden bussen en iedere stad heeft een centraal busstation. Bustickets kan je eenvoudig online kopen op sites als Plataforma10 of bij de site van de busmaatschappij. De grootste en bekendste busmaatschappijen in Argentinië zijn Via Bariloche, Andesmar, Chevallier en FlechaBus. Hoewel de eenvoudige klasse "Semi Cama" al comfortabel is en veel beenruimte biedt, is de durdere "Cama Coche" of zelfs "Super Cama" aan te raden, waarbij de stoelen erg ver achterover kunnen en bij de duurste klasses zelfs helemaal plat gaan (maar niet alle bussen hebben deze klasse). Eten en drinken wordt verzorgd door de meereizende steward en er is een toilet aan boord.

Treinreizen in Argentinië

Foto Chris Zegers Tren PatagoinocTreinverbindingen op lange afstanden zijn er helaas bijna niet meer, met uitzondering van de Tren Patagonico, welke 1x per week tussen Viedma en Bariloche rijdt. Deze treinreis is goed in te passen in een Patagonië reis, vanaf Puerto Madryn reis je in 2,5 uur met de bus naar San Antonio Oeste (ten noorden van Puerto Madryn), waar je op de trein kan stappen. Tickets voor de Tren Patagonico kunnen we eenvoudig regelen voor mensen die een Argentinië reis op maat bij ons boeken, of minimaal 2 Argentinië bouwstenen bij ons boeken. Of voor reisprogramma´s natuurlijk! Zo boekten we de tickets voor 3 Op Reis en reden zelf mee met Chris Zegers en zijn team om te helpen met vertaalwerk bij de interviews. Een hele leuke ervaring!

Reisadvies / Coronavirus

Op dit moment (augustus 2020) is de wereld nog in de ban van het Coronavirus en zijn internationale reizen naar Argentinië beperkt mogelijk, waarbij er strenge regels gelden (14 dagn in verplichte quarantaine bij aankomst bijvoorbeeld). Binnenlandse vluchten zijn op dit moment ook nog niet mogelijk. Voor een actueel reisadvies kunt u naar de website van Nederlanders Wereldwijd. Maar u kunt ook ons een mailtje sturen natuurlijk, vanuit Argentinië hebben we vaak een iets betere kijk op de actuele situatie in het land.

Visum Argentinië?

Voor Nederlanders en Belgen die naar Argentinië op vakantie willen zijn er geen speciale visum eisen. Wel dient uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Raakt u tijdens uw Argentinië vakantie uw paspoort kwijt of wordt het gestolen, neem dan direct contact op met de Nederlandse of Belgische ambassade in Buenos Aires!

Argentijnse Peso

In Argentinië wordt de Argentijnse Peso gebruikt, aangegeven met een $. Wanner een prijs in Amerikaanse Dollars wordt weergegeven, gebruiken ze US$. De officiële koers van de Argentijnse Peso kan je vinden op de website van Banco Nación. Houd er rekening mee dat de Peso enorm devalueert, gemiddeld met zo´n 25-35% per jaar (zo goed als gelijk aan de inflatie), vandaar dat we op onze website geen actuele koersen kunnen geven. Voor de grote crisis van december 2001 was de Argentijnse Peso nog gelijk aan 1 Amerikaanse Dollar, maar tijdens deze crisis devalueerde de peso tot een derde. Sindsdien zakt de peso steeds verder weg tov de Dollar en Euro.

Geld wisselen in Argentinië

Sinds het aantreden van de Fernandez regering in 2019 is er weer een zogenaamde "Cepo" van kracht. Dat betekent kortweg dat de Argentijnen niet vrijelijk over Amerikanse Dollars of Euro´s kunnen beschikken, of hun Peso´s kunnen wisselen. Door deze Cepo is er een zwarte markt ontstaan voor het wisselen van valuta. Loop je bijvoorbeeld over Avendia Florída in Buenos Aires (de belangrijkste winkelstraat), dan hoor je iedere 10 meter wel iemand "Cambio, cambio! Euro´s, Dolares, cambio!" roepen. Dit zijn de zogenaamde Arbolitos, die werken voor onofficiële geldwisselkantoortjes. Hoewel je er een veel betere koers krijgt dan bij een officieel wisselkantoor, raden we af om gebruik te maken van een arbolito. De kans is aanwezig dat je wordt opgelicht, of erger... Wel kan je in bijvoorbeeld restaurants vragen of er een korting is als je met cash Euro´s of Dollars betaald. Geld wisselen bij een officieel kantoor kan uiteraard wel, denk eraan om legitimatie mee te nemen. In je hotel kan je ook vak Dollars of Euro´s wisselen bij de receptie, soms tegen een hogere koers dan de officiële. Houd er bij het wisselen rekening mee dat alleen briefjes in perfecte staat worden geaccepteerd en meestal alleen van US$50, US$100, €50 en €100. Lagere en hogere coupures worden niet altijd geaccepteerd of tegen een lagere koers.

Pinnen in Argentinië

Om aan Argentijnse Peso´s te komen kan je dus cash geld wisselen, of je kan gebruik maken van een geldautomaat. Daar loop je wel tegen twee problemen aan: 1) Er geldt een maximum bedrag dat je per keer kan pinnen, vaak niet meer dan $5.000 Peso (hoewel dit onlangs is verhoogd, het hangt ook af van de bank). Als je meer Peso´s wilt pinnen, moet je dus meerdere keren een transactie uitvoeren. 2) De kosten die je extra betaalt zijn torenhoog! Aan de Argentijnse uitbater van de geldautomaat betaal je een bedrag per transactie dat omgerekend rond de 7-8 euro ligt, plus de kosten van je eigen bank in België of Nederland. Geld "uit de muur" halen is dus heel erg duur en onvoordelig. Er zijn 2 grote bedrijven die geldautomaten exploiteren: Banelco (verreweg de grootste) en LINK (deze vraagt minder hoge transactiekosten, maar werkt vaak niet met Europese passen).

Dingen betalen in Argentinië: gebruik je creditcard of debetcard (pinpas)!

Het is zaak om in Argentinië zo veel mogelijk dingen te betalen met creditcard of betaalpas. Dan voorkom je de absurd hoge transactiekosten van de geldautomaat. Dus bij het tanken met een huurauto, een hotel betalen of uit eten gaan: betaal met je kaart. Ook in een supermarkt, al koop je maar weinig, is het raadzaam om met plastic te betalen. VISA is de meest geaccepteerde kaart, maar ook MasterCard en American Express worden veel geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor pinbetalingen met je debetcard/betaalpas, Maestro is meestal geen probleem en VISA wordt bijna overal geaccepteerd. Houd er wel rekening mee dat je je officieel moet legitimeren wanneer je met credit- of debetcard betaalt en je moet ook nog een bonnetje ondertekenen en voorzien van je paspoortnummer. Hoewel ze dit bij toeristen vaak achterwege laten vanwege privacy en gemak...

Eten

Goed nieuws voor mensen op vakantie in Argentinië: uit eten gaan is zéér schappelijk geprijsd. De gemiddelde Argentijn zelf gaat dan ook graag uit eten, liefst met veel vrienden of de complete familie en aanhang. In een gemiddeld tot goed restaurant ben je voor twee personen ongeveer €35-50 kwijt en dan heb je een voor-, hoofd- en nagerecht en ook nog een fles goeie wijn. Lunchen kan vaak nog goedkoper, als je op werkdagen kiest voor een "Menu del Dia", een vast menu met in de regel een hoofdgerecht, een voor- óf nagerecht en een glas fris, bier of huiswijn. Niet alle restaurants bieden een Menu del Dia, maar zeker in de grote steden kan je op deze manier nog extra besparen en lekker eten.

Parrillas

Hoewel er zelfs in Argentinië minder vlees gegeten wordt, is de Parrilla (grill-restaurant/steakhouse) nog altijd de meest populaire plek om te gaan eten. In een parrilla eet je vlees, wat op de enorme grill (parrilla) wordt klaargemaakt. Houd er rekening mee dat wanneer je een "medium rare" (a punto) steak besteld, deze vaak meer doorbakken is dan je zou verwachten en zeker in minder toeristische restaurants. Dit komt omdat het Argentijnse vlees zó goed van kwaliteit is, dat echt rood niet nodig is om toch mals te blijven. Wil je toch liever rood, vraag dan om "Jugoso" (uitspraak: goegozo). Een well-done steak is "bien cocido".

Pasta, pizza en... gelato!

Met name in het midden en zuiden van Argentinië zie je nog goed dat de bevolking veelal Spaanse en Italiaanse roots heeft. Dit zie je dan ook terug in een enorm aanbod van Italiaanse pasta en pizza restaurants. Zeker aan te raden om tijdens een Argentinië reis ook eens een "typisch Argentijnse" pizza te proberen. Hetzelfde geldt voor toetjes en met name ijssalons (heladerias). Erg populair in Argentinië en érg lekker. Iedere Argentijn heeft wel een favoriete ijssalon en zal je bezweren dat dát de beste ijssalon van de stad/provincie/land is! En beperk je dan niet tot de geijkte smaken als vanille of aardbeien, maar experimenteer. Vaak kan je ook vragen om een smaak te mogen proeven (a probar), dan krijg je een klein lepetje van die smaak. En in de meeste zaken is het: eerst betalen, dan met je kassabon je ijsje laten samenstellen. Pas wel op, ook in ijssalons zijn de "porties" enorm!

Vegetarisch / veganistisch

Dat Argentijnen échte carnivoren zijn, zal niemand verbazen. Per persoon eten ze maar liefst 51kg rundvlees, 45kg kip en 17 kg varkensvlees per jaar! Kip en varkensvlees zijn populairder geworden, rundvlees is tegenwoordig te duur vindt men (15 jaar geleden was het nog 70kg rundvlees, 25kg kip en 6kg varkensvlees per persoon per jaar). Gelukkig zijn er inmiddels ook alternatieven te vinden voor een avondje uit eten zonder hompen vlees. Sushi is erg populair, maar ook vegetarische en veganistische restaurants worden steeds populairder. Wel in de gote steden, want op het "platteland" doen ze daar nog niet aan en krijg je als je zegt geen vlees te eten vaak de keuze tussen vis en kip, dat is immers geen vlees vinden ze dan...

Glutenvrij dieet in Argentinië

Tegenwoordig hebben de meeste restaurants op hun menukaart duidelijk aangegeven welke gerechten glutenvrij zijn (libre de gluten), zodat mensen met een glutenvrij dieet in Argentinië nog altijd een goede keuze kunnen maken uit het menu. Ook met andere allergieën wordt er heden ten dage steeds meer rekening gehouden in eetgelegenheden.

Typisch Argentijnse gerechten/producten

We noemden de ijssalons al, daarnaast is zeker in de regio rond Barilloche chocola een specialiteit. Met de enorm lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan zou je wellicht denken dat je ook veel soorten vis kan krijgen, maar dat valt tegen. Veel verder dan merluza (heek, een soort kabeljauw) komen ze eigenlijk niet. Fruits de Mer hoef je ook niet te verwachten, daarvoor gaan de Argentijnen naar Chili (mariscos).

Argentijnen zijn echte zoetekauwen. Het ontbijt bestaat vaak uit een kop koffie en 3 zoete croisantjes (medialunas dulces), maar je kan ook hartige croisantjes vragen (medialunas saladas). In de meeste hotels wordt tegenwoordig ook gewoon een internationaal buffet gepresenteerd, dus met hartige zaken als kaas en vleewaren. Een typisch Argentijns product is Dulce de Leche, wat gemaakt wordt van zoete gecondenseerde melk. Je vindt het echt overal, ook in koekjes, op pannekoeken, op fruit, je kan het zo gek niet bedenken. In de supermarkt is vaak een compleet schap speciaal voor dulce de leche en er zijn talloze merken. Verder vind je per regio ook nog verschillende Argentijnse specialiteiten:

 • Provincie Buenos Aires (maar ook in de rest van het land): Alfajores, koekjes met chocolade en vaak dulce de leche ertussen
 • Patagonië (vooral in Puerto Madryn en El Calafate): Cordero Patagonico, het Patagonische lamsvlees
 • Ushuaia: Centolla, de koningskrab
 • Bariloche en omgeving: Trucha (forel), salmon (zalm) ciervo (hert) en jabalí (everzwijn) en natuurlijk chocola!
 • Noordwesten (Salta): Empanadas, gevulde deeghapjes en tamales, vlees en veel kruiden en specerijen gestoomd in maisbladeren
 • (Noord)Oosten Chipá, hartige kaasbolletjes uit de oven en veel zoetwatervis als Surubí en Dorado

Drinken

Maté

De nationale drank van Argentinië is maté. Het is een soort beker (vroeger een uitgeholde kalebas, tegenwoorig meestal van plastic of hout) waar gedroogde en fijngehakte yerba in gaat. Hier wordt een metalen rietje (bombilla) in gestoken en vervolgens wordt er heet water overheen gegoten. Het rietje heeft een filter, je zuigt dus alleen de maté op. Met name in het oosten en noorden wordt het nog veel gedronke en het is ook een sociaal gebeuren. Er is één persoon (cebador) die de mate steeds vult met heet water en die reikt de beker dan uit aan de volgende. Het is voor Europeanen even wennen, het is een sterke en bittere smaak en het water is vaak gloeiend heet. Maar als u de kans krijgt: zeker proberen! Houd je wel aan de mate-etiquete: Als je de mate accepteert, drink je hem in zijn geheel, dus tot je slurpgeluiden uit het rietje hoort! Verder vooral NIET aan het rietje zitten met je handen en na afloop geef je de mate weer terug aan de cebador. Als je bij het teruggeven "Gracias!" zegt, betekent dat dat je genoeg hebt en bij de volgende ronde overgeslagen wil worden.

Vino

Natuurlijk kan het niet anders dan dat er veel wijn gedronken wordt in een land waar veel uitstekende wijnen worden geproduceerd. De belangrijkste druif is de Malbec, deze wordt voornamelijk in de regio Cuyo (bij Mendoza) verbouwd. Witte wijnen komen uit de regio Cafayate in het noordwesten, waar de Torrontés de specialiteit is. Rode wijn wordt aangegeven als Vino Tinto en witte wijn als Vino Blanco. Rosé wordt de laatste jaren populairder, dit wordt aangegeven met Vino Rosado. Pas op dat veel rosé wijnen zoet zijn (dulce).

Cerveza

Bier wordt de laatste jaren steeds meer gedronken vergeleken met wijn. De bekendste merken zijn Quilmes en Isenbeck, maar je vindt ook overal merken als Heineken, Stella Artois en Budweiser. Net als in Europa worden kleine lokale brouwerijtjes populairder, met zogenaamde "Cerveza Artesanal". Iedere stad heeft wel meerdere kleine brouwerijtjes met hun eigen speciaalbieren.

Coca con Fernet

Vroeger immens populair, nu wordt het steeds meer verdrongen door bier. Ook hier zie je weer de Italiaanse invloeden, want Fernet Branca is van oorsprong een Italiaanse kruidenbitter. In Argentinië wordt het gemixt met cola en ijs. Puur is het niet echt aan te raden, het is erg bitter.

Kraanwater of mineraalwater=

Hoewel kraanwater in Argentinië over het algemeen goed drinkbaar is, raden we toch aan om flessen water te kopen. In iedere supermarkt maar ook in de zogenaamde kiosco´s (kleine winkeltjes, veelal op straathoeken) kun je zonder problemen flesjes water kopen. De bekendste merken zijn Villavicencio, ECO de los Andes en Villa del Sur. Liever met koolzuur? Vraag dan om agua con gas.

Welke vaccinaties voor Argentinië?

Goed nieuws, voor een rondreis Argentinië gelden geen verplichte inentingen. Wel zijn er enkele vaccinaties die worden aanbevolen. Meer informatie mbt inentingen voor Argentinië kunt u vinden op de GGD Reisvaccinaties website, maar ook bij bijvoorbeeld het Havenziekenhuis in Rotterdam of bij uw eigen huisarts. Enkele voorbeelden van aangeraden inentingen zijn Gele Koorts, DTP (boosterprik) en Hepatitis A. Maar voor meer informatie wijzen we u graag door naar de specialisten.

Gezondheidszorg in Argentinië

De gezondheidszorg in Argentinië is in principe gratis voor Argentijnen. Wel kiezen veel inwoners van Argentinië ervoor om een aparte ziektekostenverzekering af te sluiten, want de openbare ziekenhuizen zijn vaak in oude gebouwen met oude apparatuur. Mensen die een particuliere verzekering hebben kunnen kiezen uit de modernere privéklinieken en ziekenhuizen. Iedere stad heeft minimaal één ziekenhuis, maar de wat grotere steden hebben een keur aan ziekenhuizen (hosipital) en (privé)klinieken (clinica). Het interessante van het Argentijnse systeem is dat veel specialisten die een eigen praktijk hebben of bij een cooperatie werken, ook uren maken in openbare ziekenhuizen. Dus hoewel de staat van de openbare ziekenhuizen vaak te wensen overlaat, zijn de medici wel van een goed niveau. Reizigers die hun Argentinië rondreis bij Tipica Reizen hebben geboekt, moeten een reisverzekering hebben. Met een reisverzekering kunt u uiteraard ook in de privéklinieken terecht. Omdat wij ons liever bij onze leest houden, bieden wij zelf geen reisverzekeringen aan (ondanks de interessante commissies!), hiervoor verwijzen we u graag naar uw eigen verzekeraar, bank of online mogelijkheden.

Hoe zit het met de veiligheid in Argentinië voor reizigers?

Veiligheid op straat

Argentinië is één van de meest veilige landen van Zuid-Amerika, maar natuurlijk moet je als toerist wel op je hoede zijn, zeker in de grote steden. Zakkenrollers en tasjesdieven zijn erg gewiekst en snel. De bekende mosterd-/vogelpoeptruuk wordt nog altijd veel toegepast en Argentinië, dus als iemand "per ongeluk" iets op uw kleding smeert en iemand anders het snel wil schoonmaken voor u, pas dan goed op want uw tas is weg voor u er erg in heeft. Gewapende overvallen komen voor, maar gelukkig niet vaak. Mocht het u overkomen, werk dan altijd mee en geef uw spullen af. Hoe vervelend het ook is, een nieuw paspoort of geld kan vervangen worden, uw leven niet... U zult overigens in de grote steden en zeker in Buenos Aires zien dat er op ieder uur van de dag/nacht mensen over straat lopen, wat een geruststellend gevoel geeft.

Gevaarlijke wijken in Buenos Aires?

De toeristische wijken zijn in principe prima begaanbaar, ook te voet. Denk aan het centrum (Microcentro), maar zeker ook wijken als Palermo, Recoleta en Puerto Madero. Ook de minder bekende wijken als Nuñez, Belgrano en Colegiales zijn prima te verkennen. Mijd de zogenaamde Villas Miserias, de sloppenwijken. De wijken San Telmo en met name La Boca, waar overdag veel toeristen komen, kunnen ´s avonds of ´s nachts beter vermeden worden of ga met een taxi. Hoewel er in veel gidsen staat vermeld dat het onveilig zou zijn om een taxi op straat aan te houden, vinden wij dat dat schromelijk overdreven is. In de 15 jaar dat Tipica Reizen bestaat en dat wij ook zelf in Argentinië wonen, hebben wij of onze klanten nog nooit problemen gehad met taxi´s. Ze rijden overigens allemaal op de meter, let er dus op dat de meter aan gaat en als ze vrij zijn brandt het "LIBRE" licht. Verder loopt er erg veel politie in de grote steden over straat, wat voor veel toeristen ook een prettig idee is.

Toch slachtoffer geworden?

Net als in elke grote stad, dus ook in Nederland of België, kan het gebeuren dat u het slachtoffer wordt van bijvoorbeeld een zakkenroller. Er is een speciale toeristenpolitie in de grootste steden, waar u dan terecht kunt, maar de gewone politie kan u uiteraard ook helpen. Mocht u de Spaanse taal niet machtig zijn, er zijn handige apps tegenwoordig die ingesproken of ingetypte zinnen direct vertalen. In Buenos Aires is de Defensoría del Turista op diverse lokaties te vinden. Mocht uw paspoort gestolen worden of kwijtraken, neem dan direct contact op met de Belgische ambassade of Nederlandse ambassade in Buenos Aires, zij kunnen u verder helpen.

Reizen als vrouw alleen in Argentinië

wilt u als vrouw alleen reizen in Argentinië, dan is dat prima mogelijk, mits u uiteraard een beetje oppast. Wij hebben al meerdere vrouwelijke klanten gehad die een single rondreis Argentinië bij ons hebben geboekt en allen waren positief verrast. Het enige waar je even aan moet wennen is het "machismo", de Argentijnse mannen zijn échte macho´s, maar ze zijn (in de regel) niet vervelend en zeker niet vasthoudend. Wel zijn de Argentijnen erg van het aanraken en ook daar moeten Nederlanders en Belgen vaak even aan wennen. Het is ook zeer normaal om mannen elkaar te zien begroeten met een kus op de wang, de standaard groet in de grootste delen van Argentinië. Dat gaat zelfs zo ver dat mensen die bijvoorbeeld op een kantoor werken, iedere ochtend alle directe collega´s begroeten met een zoen op de wang! Dat zien we in Nederland of België nog niet zo snel gebeuren...

Hoeveel uur tijdsverschil tussen Nederland en Argentinië?

Ten tijde van de Nederlandse zomertijd bedraagt het tijdsverschil met Argentinië 5 uur. Dus als het 9 uur ´s ochtends is in Nederland, is het 4 uur in de nacht in Argentinië. Bellen met Argentinië kunt u daarom beter in de middag of avond doen. Als het in Nederland 20:00 is, is het in Argentinië 15:00. Wanneer echter de wintertijd in Nederland ingaat (en het dus zomer is in Argentinië), bedraagt het tijdsverschil nog maar 4 uur. Argentinië doet niet aan zomer- en wintertijd. Er zijn ook geen verschillende tijdzones in Argentinië (meer).

Een auto huren in Argentinië

Veel van onze individuele Agentinië rondreizen maken deels gebruik van een huurauto, waarbij wij natuurlijk alles al hebben geregeld voor onze klanten. Mocht u zelf een huurauto willen regelen in Argentinië, dan is het meestal raadzaam om bij de bekende internationale verhuurders te huren. Zij zitten in iedere grote en/of toeristische stad, meestal op het vliegveld maar vaak ook met een kantoor in het centrum. Houd er rekening mee dat een huurauto erg prijzig is in Argentinië en zéker als je deze op een andere plaats wilt inleveren (drop-off kosten). Wij adviseren daarom om lokaal een auto te huren voor de omgeving en dan met vliegtuig of bus naar een andere streek te reizen en daar weer een auto te huren. Zoals bijvoorbeeld bij onze individuele rondreis naar het noorden van Argentinië.

Waar moet je op letten bij het autorijden in Argentnië?

Verkeersregels Argentinië

De verkeersregels in Argentinië zijn in grote lijnen gelijk met de regels in Nederland en België. Ze rijden rechts, je mag geen alcohol drinken in veel regio´s (zero tolerance!) en verkeer van rechts heeft voorrang om maar wat te noemen. Maar er zijn enkele kenmerkende verschillen tussen het rijden in Argentinië en het rijden in Nederland of België:

 • Doorgaand verkeer is heilig: Stel, u rijdt in Bariloche het Circuito Chico en u wilt ergens linksaf. U bent ongetwijfeld gewend om dan de richtingaanwijzer te gebruiken en op de weg stil te gaan staan tot u veilig linksaf kan slaan. In Argentinië is dit vaak net even anders! Indien de situatie het toelaat, is het gebruikelijk om eerst rechts in de berm te gaan staan en dan te wachten tot het veilig is om linksaf te slaan. Zo wordt het doorgaande verkeer achter u niet opgehouden. Let wel, doe dit alléén wanneer het mogelijk is en wanneer er geen apart rijvlak is voor verkeer dat linksaf wil slaan.
 • Politie/brandweer/ambulances: Het is even wennen voor Nederlanders en Belgen, maar de Argentijnse reddingsdiensten hebben standaard hun zwaailichten aan! Ziet u dus een ambulance in uw achteruitkijkspiegel naderen met zwaailichten aan, maar u hoort géén sirene? Niets aan de hand, u hoeft geen plaats te maken. Pas als de sirene wordt gebruikt hebben ze haast en dient u op een veilige manier de ambulance, politie of brandweer door te laten gaan.
 • Tanken: Argentinië is het paradijs voor mensen die een hekel hebben aan tanken. U mag namelijk niet zelf de tank volgooien! Alle tankstations zijn bemand en u rijdt dus naar een pomp en wacht vervolgens tot er een bediende komt om u van de nodige brandstof te voorzien. Meestal wordt de voorruit ook nog even gewassen en wordt er gevraagd of olie en water nagekeken moeten worden (aceite y agua?). En voor al die service vragen ze geen fooi en betaalt u ook nog eens bijzonder lage brandstofprijzen vergeleken met Nederland en België.

Argentijnse bestuurders

We raden niet aan om in de miljoenensteden als Buenos Aires en Rosario zelf met een huurauto te rijden. De Argentijnse chauffeurs zijn in de stad niet erg coulant als het gaan om onervaren toeristen... Daarnaast zijn rijbanen slechs een "advies" volgens de gemiddelde Argentijn: als er 3 rijbanen met strepen zijn aangegeven, weten met name de Porteños (inwoners van Buenos Aires) daar met gemak 5 auto´s in te passen. En als een Argentijn aan beide zijden van zijn auto 10cm ruimte heeft, is dat méér dan genoeg om hem ergens tussen te drukken. Niet echt relaxed dus. Maar zodra u de stad uit bent en in de meer toeristische gebieden rijdt, is het heerlijk relaxed rijden! De wegen zijn over het algemeen goed en de hoofdwegen allemaal geasfalteerd. Wel kunnen er (erg) slechte stukken tussen zitten, vol met kuilen en gaten, een reden om niet in het donker te rijden. De andere reden is dat er, hoewel er inmiddels veelal een zero tolerance beleid is, nog erg veel Argentijnen ´s avonds een flesje wijn of bier nuttigen en gewoon achter het stuur kruipen.

Afstanden in Argentinië

Hierboven in het kopje kunt u het al lezen, de afstanden in Argentinië zijn enorm! Om van de ene plaats naar de andere te rijden bent u vaak uren onderweg. Daarom raden we aan om lokaal een auto te huren en u tussen twee grote plaatsen per vliegtuig of bus te verplaatsen. Wilt u toch alles met de auto doen, bereidt u dan goed voor. Maak bijvorbeeld gebruik van Google Maps om uw reisroute uit te stippelen en om te zien hoeveel kilometer het is en hoe lang u daar ongeveer over doet. Een andere goede website is die van Ruta0. Maar kijk ook zeker eens naar de fly drives Argentinië die we aanbieden, bijvoorbeeld 10 daagse flydrive in het prachtige noordwesten. Wij hebben dan de huurauto, reisroute en hotels al voor u geregeld en u hoeft alleen maar te genieten en van A naar B te rijden.