Argentinië

foto Caminito

Chili

foto Atacamawoestijn

Peru

foto Machu Picchu

Pla. Valdéz

foto walvis

Esteros Iberá

foto yacare

El Calafate

foto Minitrekking Perito Moreno

El Chalten

foto Fitz Roy

Ushuaia

foto Vuurtoren Vuurland

Santiago

foto Santiago de Chile

Tatiogeiser

foto Tatio geisers

Paaseiland

foto Paaseiland

Torres del Paine

foto guanaco Torres del Paine

Lima

foto Lima

Hoge passen

foto bergpas

Islas Ballestas

foto Islas Ballestas

Amazone

foto toekan

Over Zuid-Amerika

Hoewel Zuid-Amerika in het verleden berucht was om burgeroorlogen, militaire dictaturen en armoede, is het nu een sterk opkomend continent. Een bloeiende economie, democratisch gekozen regeringen en het toerisme heeft een hoge vlucht genomen.

De belangrijkste landen die u met Típica Reizen kunt bezoeken zijn Argentinië, Chili en Peru. Als u geïnteresseerd bent in een reis naar dit boeiende continent, bedenk dan goed dat de seizoenen omgekeerd lopen aan die van Europa! De zomermaanden zijn dus januari, februari en maart. Zeker in het zuiden van Argentinië en Chili kunt u hier maar beter rekening mee houden om niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

De hoofdtaal in Zuid-Amerika is Spaans, maar in Brazilië (veruit het grootste land van het continent) wordt juist Portugees gesproken. Verder spreekt met Frans in Frans Guyana maar weer Engels in Guyana. In Suriname wordt Nederlands gesproken. Ook vind je in sommige landen nog inheemse talen terug, zoals bijvoorbeeld het Guaraní (Brazilië, Paraguay en Argentinië), Quechua en Aymara (Peru) en Mapudungun (zuiden van Argentinië en Chili).

Informatie over Argentinië

Argentinië is enorm ‘in’. Dat is niet zo verwonderlijk, met een koningin die uit swingend Buenos Aires komt en de alsmaar toenemende reislustigheid van de Nederlandse en Belgische reiziger. Het is een groot land, het achtste land ter wereld qua grootte, het is dus aan te bevelen om voor binnenlandse vluchten te kiezen tijdens een rondreis. Om een idee te krijgen over de enorme afstanden kijkt u in de rechtertabel. De beste reistijd voor Argentinië hangt af van uw bestemming, maar in de regel kunt u het beste tussen oktober en april in het zuiden van Argentinië (Patagonië) reizen, het noorden van het land kan het hele jaar bezocht worden.

Juist omdat het land zo enorm uitgestrekt is, biedt het ook een enorme diversiteit aan landschappen en klimaten. In het zuiden van het land ligt Patagonië. Hier kunt u walvissen bijna aanraken in de Península Valdéz, maar ook de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld bezoeken op Vuurland en de gletsjers bezichtigen of zelfs beklimmen bij El Calafate. Iets verder naar het noorden, ligt het prachtige Merengebied met als belangrijkste plaats San Carlos de Bariloche dat ´s winters het grootste skicentrum van Zuid-Amerika is. Nog wat verder noordwaarts ligt Mendoza, op dezelfde hoogte als Buenos Aires en bekend om de beroemde Argentijnse rode wijnen. In het noorden verandert het landschap compleet, met enorme cactussen, zoutvlaktes en veelkleurige bergen in het noordwesten rondom Salta. In het noordoosten bevindt zich één van de wonderen der natuur: de watervallen van Iguazú en ten zuiden het Walhalla voor rust- en natuurzoekers de Esteros de Iberá, de wetlands van Argentinië vergelijkbaar met de Pantanal in Brazilië.

Eten en drinken is in Argentinië erg belangrijk. Centraal staat de parilla; de barbecue, waar het onovertroffen vlees van de Argentijnse koeien op gegrild wordt. Maaltijden, snacks en drankjes zullen u circa 25-40 euro per persoon per dag kosten. Verder zijn er vele streekgerechten, van koningskrab in Ushuaia tot Patagonisch lamsvlees (cordero patagonico) in Patagonië, wild en forel in het merengebied en humitas, empanadas en locro (stoofpotje) in het noorden. In Buenos Aires vind je een uitstekende internationale keuken, zelfs voor vegetariërs is er voldoende keuze. Bij al dat eten hoort natuurlijk een goede Argentijnse rode wijn uit de omgeving van Mendoza, of een witte wijn uit de regio rond Salta en Cafayate.

Argentinië is één van de meest veilige landen in Zuid-Amerika. U kunt ‘s avonds gerust over straat, hoewel er uiteraard buurten zijn die u beter vermijdt. U heeft geen speciaal visum nodig, een geldig paspoort is voldoende. Voor informatie over vaccinaties kunt u terecht bij uw huisarts of GGD.

De munteenheid in Argentinië is de Argentijnse peso. In de steden kan bij de geldautomaten geld worden gepind met bank- of giropas (Cirrus-logo). Vraag wel bij uw bank na of uw pas geschikt is voor geldopnames in Zuid-Amerika! Gebruik van creditcards is vrijwel overal mogelijk.

Informatie over Chili

Met een kustlijn van bijna 4.000km, maar een breedte van gemiddeld slechts 180km wordt Chili ook wel het "dropveter-land" genoemd. Juist door de vorm van het land kan je er gemakkelijk reizen en zie je enorme verschillen in de natuur en het klimaat. Hoofdstad Santiago de Chile ligt in het midden en vormt over het algemeen het startpunt van uw reis. De stad ligt tegen het Andesgebergte aan en is verder omringd door wijngaarden: de meeste Chileense rode wijnen komen uit de directe omgeving van Santiago. Meer naar de kust bevinden zich het beroemde Valparaiso met zijn aparte bergliftjes en het moderne Viña del Mar waar de Chilenen zomers aan de langgerekte stranden liggen.

Door de vorm van het land heeft Chili veel verschillende klimaatzones en een heel diverse natuur. Het zuiden wordt gevormd door Patagonië, met als belangrijkste trekpleister het Nationale Park Torres del Paine. Via de weg is het zuiden echter niet te bereiken, de zogenaamde Carretara Austral houdt op bij het plaatsje Villa O´Higgins. Vervoer zal dus over zee plaats moeten vinden, via de lucht of via buurland Argentinië.

Tussen Patagonië en Santiago ligt het Merengebied, met als belangrijkste (toeristische) plaatsen Puerto Montt, Puerto Váras, Valdivia en Pucón. Verder noordwaarts bevindt zich de zogenaamde "centrale vallei" met vooral veel uitgestrekte wijngaarden tot Santiago aan toe, maar deze streek is nog niet erg toeristisch.

Het gebied boven Santiago wordt verdeeld in de regio´s "het grote noorden" en "het kleine noorden". De bekendste toeristische trekpleister is het gebied bij San Pedro de Atacama, waar sommige delen van de gelijknamige woestijn letterlijk nog nooit een druppel regen hebben gezien. Naast de Atacamawoestijn bevinden zich hier ook de Tatio-geisers. Sowieso is heel Chili bezaaid met vulkanen en geothermische gebieden.

Hoewel het geografisch tot de Polynesische eilanden behoort, is ook Paaseiland onderdeel van Chili en vanuit Santiago per vliegtuig in enkele uren te bereiken.

Net als Argentinië is Chili een relatief veilig land om te reizen. Ook hier is een geldig paspoort voldoende om het land te bezoeken. De lokale munteenheid is de Chileense Peso en overal bevinden zich geldautomaten waar u met uw internationale bankpas of creditcard geld kan opnemen.

Informatie over Peru

Dit Zuid-Amerikaanse land is natuurlijk vooral bekend vanwege Machu Picchu. Het grenst aan Chili in het zuiden, Brazilië in het oosten en Colombia en Ecuador in het noorden en ligt aan de Stille Oceaan. Hoewel kleiner dan Argentinië, heeft ook Peru drie zeer verschillende landschappen en klimaten. De smalle kuststrook die van Chili tot Ecuador loopt bestaat voornamelijk uit steen en zandwoestijn, waar het zelden tot nooit regent. De hoofdstad Lima ligt ongeveer in het midden van deze kuststrook en verder vind je er steden als Trujillo, Pisco en Tacna. Deze kuststrook gaat min of meer direct over in het Andesgebergte dat door het hele land loopt met tientallen bergtoppen die boven de 6.000m liggen. Je vindt hier vele bergsteden en dorpjes zoals Arequipa, Ayacucho, Huancayo, Cusco en natuurlijk Puno aan het hoogst bevaarbare meer ter wereld, Lago Titicaca. Ten oosten van de bergketen bevindt zich het tropisch regenwoud, wat zeer dunbevolkt is. De twee belangrijkste plaatsen voor toeristen die bijvoorbeeld in een lodge in het regenwoud willen verblijven zijn Iquitos in het noorden en Puerto Maldonado in het zuidoosten.

Hoewel Peru als onveilig bekend stond, voornamelijk door aanslagen van Lichtend Pad en bussen die werden overvallen, is het tegenwoordig veel veiliger en wordt steeds meer door het toerisme ontdekt, niet alleen Machu Picchu maar ook bijvoorbeeld de Ballestas eilanden en Arequipa.

Lima staat erom bekend de beste keuken van Zuid-Amerika te hebben. Niet alleen met lokale en regionale gerechten, maar ook door de vele internationale restaurants. Bekend zijn natuurlijk de ceviche en de cuy (cavia), er wordt veel vis gegeten en natuurlijk mais en aardappelen, waar de vroegere culturen (Inca en pre-Inca) vele verschillende soorten van hebben gecultiveerd.

Algemene informatie voor onze reizen

Tijdens het reizen is het niet toegestaan in de bus of in het vliegtuig te roken. In de meeste hotels is dit op de kamer ook niet toegestaan. In steeds meer plaatsen en provincies is het bij wet verboden in restaurants te roken, net als in Nederland. Tijdens reizen komt u wellicht ook in gebieden die vrij hoog liggen (met name in Peru en het noorden van Chili). Hierdoor kunt u wellicht lichamelijke ongemakken ondervinden. Raadpleeg vooraf uw huisarts als u hartklachten of -stoornissen heeft.

Típica Reizen stelt een reisverzekering verplicht voor onze reizigers. Een annuleringsverzekering is niet verplicht maar raden wij wel aan. Aangezien wij ons liever bij onze leest houden, bieden we niet de mogelijkheid een reisverzekering via ons af te sluiten, u kunt hiervoor terecht bij bijvoorbeeld uw bank of ziektekostenverzekeraar.

Beleef Zuid-Amerika